ТЕЛК - Ловеч е с нов председател

  • 01 февруари 2019 12:28

  • 546
  • 2
ТЕЛК - Ловеч е с нов председател
© Getty Images/Guliver (архив)

ТЕЛК - Ловеч е с нов председател, след като досегашният - д-р Донка Минкова, бе временно отстранена от длъжност от прокуратурата, съобщи за БТА директорът на ловешката МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" д-р Румяна Нановска.
Начело на комисията от вчера /31 януари/ е назначена д-р Правда Генова, специалист по вътрешни болести.

Работата е възстановена в нормални граници, няма връщане на пациенти, всички се обработват, заяви д-р Нановска и добави, че останалите трима лекари в Комисията остават на работа, тъй като за тях няма повдигнати обвинения.

Припомняме, досегашният председател на ТЕЛК - Ловеч, вчера сутринта е била задържана и привлечена като обвиняема за подкуп, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК.

По думите на д-р Нановска до нея не са стигали сигнали относно работата на комисията. "Не мога да коментирам по друг начин станалото, освен с възмущение и недоумение, няма нормална логика това да се случи. Не съм очаквала, това за мен е изненадващ шок", коментира директорът на болницата.

По думите ѝ системата е свързана с доболничната помощ, личните лекари са основните, които предлагат пациентите да минат на ТЕЛК. "Оттам започва всичко, трябва да се промени строгостта при издаването на предложение за минаване на ТЕЛК, строго прецизиране на показанията", добави д-р Нановска.

Тя посочи още, че Комисията работи по документи, болният е проследяван във времето, правят се етапни епикризи, събират се доста материали, има изискване какво трябва да представи пациентът. Пациентът идва с готовите документи и Комисията преценява дали има право да получи процент инвалидност. Може дори и без присъствието на болния, само по документи, да бъде издадено решение за инвалидност. Това е включено в новата наредба, която е в сила от август миналата година. ТЕЛК-комисията работи по определена методика, каза още д-р Румяна Нановска.

Константин Тодоров
546 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.03.09 | 14:59

2
Допустимо ли е НЕЛК да Ви върне за преосведетелстване и да Ви дадат същите % като преди обжалването 30%. Не отговарям на новата Наредба за ТЕЛК.За малцинствата важи ли новата Наредба и каква е тя ,защо не я извади и да ми докаже,че наистина е така.

2021.03.09 | 14:55

1
И този Председател е същия като Донка Минкова и тя взима рушвети от малцивствата.Няма един от тях да е с по-малко от 50%.

Добави коментар

Водещи новини