300 деца от Разградско са обхванати в кампанията за силанизиране на зъбите

  • 29 декември 2018 10:30

  • 856
  • 0
300 деца от Разградско са обхванати в кампанията за силанизиране на зъбите
© Pixabay

Триста деца от област Разград са обхванати в тазгодишната профилактична кампания за силанизиране на първите постоянни зъби. Манипулацията е извършена на 1006 зъбчета от девет специалисти от Разград, Исперих и Кубрат, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Дейностите се реализират за седма поредна година. Общо от 2011 година насам в тях са включени 2746 малчугани от региона, а силанизираните зъби са 8940. Изнесените данни за обхвата на децата от пет до осемгодишна възраст сочат, че най-слаб интерес от страна на родителите към кампанията е имало тази година.

Предназначението на силантите е да предпазят зъбите на децата в първите години след пробива, когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата, припомнят от здравното ведомство. От там допълват, че и тази година усилията на специалистите ще бъдат насочени към здравното обучение, възпитание и мотивация на децата за правилна устна хигиена, както и повишаване информираността на родителите им за необходимостта от профилактиката на оралните заболявания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини