Жените в големите градове се разболяват по-често от рак на гърдата

  • 07 ноември 2018 15:16

  • 10031
  • 0
Жените в големите градове се разболяват по-често от рак на гърдата
© Pixabay

Жените, живеещи в големите градове, се разболяват от рак на гърдата два пъти повече в сравнение с останалите, каза пред журналисти директорът на АГ-болница "Майчин дом" проф. Иван Костов, предаде БТА.

Той посочи, че годишно в страната ни с тази локализация се диагностицират 3900 пациентки, а 1450 умират. Проф. Костов напомни за необходимостта от създаване на скринингова програма за рак на гърдата.

Карциномът на млечната жлеза започва без болка, каза още проф. Костов и подчерта, че диагностицирано навреме, заболяването е лечимо.

В "Майчин дом" вече функционира нова апаратура за диагностика, чрез която може да бъдат установени образувания с размер 2-3 мм. Технологията е контактна термография, а апаратът работи с течни кристали. Технологията е разработена от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения резултатът се коментира от двама лекари.

Изследването в "Майчин дом" ще струва 60 лв., посочи още проф. Костов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини