Защо децата на 7 години вече имат по 4 кариеса

  • 19 октомври 2018 08:15

  • 1009
  • 0
Защо децата на 7 години вече имат по 4 кариеса
© Pixabay

96% от българите имат поне един кариес, а положението се влоша още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса.

"Проблемът е комплексен - големият страх от зъболекари и по-слабата култура на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещение на детето в зъболекарския кабинет", обясни стоматологът д-р Амелия Ченгелска в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция.

"Има деца на година и половина, на които всички зъби в устата са с кариеси", съобщи тя.

Стоматологът смята, че стряскащата статистика е заради лепкавата храна, нощното хранене и кърмене. Родителите могат да използват същата храна, но да не хранят децата си нощем.

"Миенето с четка трябва да започне от пробива на първия зъб в устата. Идеята е детето да свиква, че зъбите трябва да се мият. Има деца на 3-4 години, които не разрешават на майките си да им мият зъбите", каза още д-р Ченгелска.

 

Десислава Станева
1009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини