До какво може да доведе западнонилската треска

  • 04 септември 2018 11:36

  • 5145
  • 1
До какво може да доведе западнонилската треска
© Pixabay

Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни хора, коментира пред "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след като случаи на заболяването бяха регистрирани в Бургас и Пловдив.

Мъж в Пловдив, заразен със западнонилска треска, е на лечение от 10 дни в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“. Мъжът е с възпаление на мозъка - усложнение, което се проявява при около един процент от заразените, състоянието му обаче се подобрява.  Миналата седмица беше съобщено и за заразена жена от Бургас, която не е развила усложнения. Вирусът се пренася от комари.

Големият проблем е, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип.

„От 1000 заразени не повече от 180 – 200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90 процента от тях ще имат това тридневно, понякога леко засягане със субфебрилна температура, отпуснатост, гадене – симптомите на едни летен грип. И вече в много, много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия .“

Това лято западнонилската треска взе десетки жертви в Италия и Сърбия, като според Кунчев причина за това е повишената влажност, благоприятна за комарите, които пренасят болестта. Според него обаче няма условия за епидемия на треската у нас.

 „По-различен беше и пролетният и летният  сезон – с много валежи, което е възможност за образуване на много завирени, заблатени места, което пък увеличава броя на комарите. Те са основният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да очакваме и броя на случаите да расте“.

Десислава Станева
5145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.04 | 12:19

1
Всичко евросъюзно и западно е вредно. Западът с Бокурещния договор раздели България, Ньойският договор ни взе Макдония, при СДС ядем западния гнилоч и пием скъпи западни лекарства.

Добави коментар

Водещи новини