Учени развенчаха мита за добавките с омега-3 мастни киселини

27
Учени развенчаха мита за добавките с омега-3 мастни киселини
© Pixabay

Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, съобщи АФП.

Учени от Оксфордския университет обхванаха в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания. Те ги проследиха средно седем години, като на половината даваха капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.

Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи.

Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.

Последвайте канала на

БТА
27

Свързани новини

Sponsor Header image
Sponsor Footer image

Водещи новини

Учени развенчаха мита за добавките с омега-3 мастни киселини | Новини.бг