Тест даде обещаващи резултати в борбата с треската денге

  • 11 юли 2018 07:18

  • 579
  • 0
Тест даде обещаващи резултати в борбата с треската денге
© Pixabay

Над 80 на сто от популация комари, които разпространяват треската денге, бяха унищожени в австралийски град по време на тест, който даде обещаващи резултати в борбата с тази опасна вирусна инфекция, предаде Франс прес.

Учени от Австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) възпроизведоха милиони нехапещи мъжки комари Aedes aegypti в рамките на проект, финансиран от холдинга "Алфабет", който е собственик на Гугъл. Насекомите бяха заразени с бактерията Wolbachia, която ги прави стерилни, и след това бяха пуснати в Инисфол в щата Куинсланд. За повече от три месеца те оплодили женски, които снесли яйца, но от тях не се излюпили нови екземпляри от вида. Това довело до значително намаляване на въпросната популация.

Комарите A. aegypti са основен вектор на треската денге, вируса зика, болестта чикунгуня и жълтата треска. "Затова този тест е голяма крачка напред - заяви Кайрън Стотън от университета "Джеймс Кук" в Австралия. - Научихме много благодарение на теста и сме ентусиазирани, че методът може да бъде приложен в други райони, където комарите A. aegypti са заплаха за живота и здравето."

Последвайте канала на

БТА
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини