18 000 българи умират от болести на мръсния въздух

  • 20 юни 2018 20:45

  • 2756
  • 1
18 000 българи умират от болести на мръсния въздух
© Pixabay

18 000 души в България умират всяка година в резултат на експозиция на фини прахови частици. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, която се проведе в Министерство на здравеопазването. По данни на МЗ в световен мащаб над 4 млн. души годишно са подложени на летален изход вследствие на замърсения въздух, допълни тя.

Карциномът на белия дроб е заболяването, което е пряко свързано със замърсяването на въздуха. По данни на Министерството на здравеопазването досега при 2/3 от пациентите се диагностицират в 3-ти и 4-ти стадий, което предопределя много малък процент преживяемост до 5 години. Тази локализация на рака е характерна най вече за възрастта 55–74 години.

Оказва се, че фините прахови частици имат отношение не само към заболяванията на дишането, като например хронична обструктивна белодробна болест, но и сърдечносъдовите заболявания, диабета от тип 2 и инсулт, пише "Монитор".

По информация на Евростат България е на 3-то място в Европейския съюз по ръст на въглероден диоксид за 2017 г., в сравнение с 2016г . и сме след Малта и Естония. Най-големите замърсители в Европа са Германия, Великобритания, Италия и Франция. В ЕС има 400 000 случая годишно на преждевременна смърт и на хронични заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, като нашият дял е 18 000.

В плана на България за повишаване на качеството на атмосферния въздух се предвижда затягане на контрола върху изгорелите газове на ниво годишни технически прегледи, като данните се вкарват автоматично от измерителните уреди, а не ръчно, както се практикува сега. Очаква се до 2021 г., след удължаване споразумението по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,

България да получи безвъзмездно 30,5 млн. лева за проекти, свързани с опазване на околната среда и чистота на въздуха.

Имаме намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха през последните години, няма основание за паника. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Задачата на центъра е да анализираме влиянието на тези фини частици върху човешкия организъм. Групите заболявания, които установяваме, се дължат на повишеното им ниво, са свързани с белодробен рак, проблеми в развитието на плода при бременните, проблеми, свързани с функционирането на дихателната система, проблеми свързани с когницията и вероятно връзка с болестта на Алцхаймер, допълни той.

Доц. Хинков обясни, че центърът предлага регулаторни мерки, като по-строги стандарти за емисиите и съдържанието на вредни вещества в суровините, стандарти в строителството, както и увеличаване на станциите за мониторинг на фини прахови частици. Оттам предлагат още поощряване на използване на нови автомобили, алтернативни горива, и задължителното използване на филтри и катализатори.

Novini.bg
2756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Harri

2018.06.21 | 00:24

1
Ясно, подготвяме затварянето на най-големия държавен ТЕЦ изотдалече.
Да се разбира - пригответе се за новите цени на електроенергията, европейски.

Добави коментар

Водещи новини