-
20 май 2018 13:34
- 9204
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски с второ поредно поражение след голямо шоу срещу чехи, Сангаре напомни за най-добрите си дни
На почивката: Ювентус 0:0 Милан
Голове на Дарвин Нунес в добавеното време донесоха първа победа на Ливърпул в Премиър лийг за тази година
Арсенал 0:0 Астън Вила, натиск на домакините и пропуск на гостите
Веласкес обясни на какво се дължат многото допуснати грешки
Български тийнейджър направи фурор на Световната купа в Банско
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Надежда Йорданова: ПП-ДБ щеше да подкрепи кабинета, ако ГЕРБ беше приела декларацията ни
18 януари 202518:23
Акад. Николай Денков отговори на Пеевски: Не ти се получи тогава при нас, няма да ти се получи и в бъдеще
18 януари 202516:40
Обвинението срещу Кирил Петков пада в съда на 99%, смята Бойко Найденов
18 януари 202517:57
Политологът Даниел Смилов: Приемат ли ни в Еврозоната, кабинетът "Желязков" ще се счита за успешен
18 януари 202516:50
Бившият министър на икономиката Николай Василев: Сега е моментът да поискаме конвергентен доклад за Еврозоната!
18 януари 202517:17
Паргов от БСП посочи плюсовете от членство в Еврозоната, но предупреди: Влизането в клуба на богатите не ни прави автоматично по-богати
18 януари 202518:30
Трета област близо до епидемия: кога може да се мисли за грипна ваканция?
18 януари 202519:50
Politico: Радиоактивна бомба се крие под ледовете на Гренландия
18 януари 202519:22
Доказано: човешкият мозък страда от четене на глупости
18 януари 202519:10