-
20 май 2018 13:34
- 9126
- 2
Много са причините рибата да заеме важно място в хранителния режим, оповести Американската асоциация за сърдечни заболявания, цитирана от ЮПИ.
Препоръчително е риба да се консумира най-малко един-два пъти седмично. Най-добрият избор е риба, съдържаща голямо количество омега-3 мастни киселини. Опциите включват сьомга, риба тон, скумрия, езерна пъстърва, херинга, сардини. Но какъвто и да е изборът, рибата не трябва да е пържена, предупреждават експерти от асоциацията. Изследвания показаха, че любителите на пържена риба са с увеличен риск от сърдечна недостатъчност.
"Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който позволява да се избегне втвърдяването на артериите - заяви Соня Ангелоне от Американската академия по хранене и диетология. - Освен това те затрудняват образуването на кръвни съсиреци и допринасят за намаляване нивото на триглицеридите в кръвта."
"Изследвания установиха благотворния ефект от консумацията на богата на омега-3 мастни киселини риба, особено когато с нея са заменени съдържащи наситени мазнини нездравословни храни, като месото", отбеляза експертът Ерик Рим от Харвард.
Широкомащабни изследвания заключиха, че хората, които най-малко веднъж седмично консумират риба, са с понижен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.
Резултатите от две изследвания сочат, че заменянето на едва 3 процента от калориите от протеини от обработено месо с протеини от риба води до 31-процентно намаляване на риска от смърт вследствие на сърдечни проблеми или инсулт. Следователно от съществено значение е червеното месо и други по-малко здравословни храни да бъдат заменени с риба, но не и пържена. Изследвания, обхванали 90 000 американци, показаха, че хората, които консумират пържена риба поне веднъж седмично, са с 48 на сто по-голям риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с онези, които по-рядко ядат пържена риба.
Рибата има благотворен ефект и за хората, които са с болни сърца. Преживелите инфаркт хора, които два пъти седмично ядат риба, са с 27 на сто по-малък риск да умрат през следващите две години в сравнение с онези, които не консумират риба.
Последвайте канала на
Свързани новини
Официално: Пирин има нови собственици
Левски посяга към титлата, но ЦСКА няма да я даде лесно
Балъков: Имам доста богат опит в подобни ситуации! Надявам се на подкрепа от феновете
Ще продължи ли добрата серия на Пирин и в плейофите?
Фейенорд и Ливърпул ще се договорят за Слот в следващите 48 часа
"Контра": Ще преодолее ли Арсенал най-тежкото препятствие по пътя към мечтаната титла
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Илина Мутафчиева: С промените в хазарта правим кръпки, така рискуваме да тласнем хората към незаконния хазарт
26 април 202412:50
На първо четене: Депутатите приеха единодушно промени в Закона за хазарта
26 април 202410:57
Главчев: Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора – за дълго, но всички завинаги – няма как
26 април 202413:15
Пеевски: Кирил молеше и скимтеше два месеца да го сдобря с Борисов
26 април 202411:16
Петков отвърна на Пеевски: Не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата
26 април 202412:33
Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните между 27-ма и 36-та гестационна седмица
26 април 202413:49
Военнослужещите ще бъдат с по-високи заплати от следващата година
26 април 202412:16
Водещите новини! Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите. Кирил Петков: Пеевски е голям и хлъзгав камък на врата на Борисов (и още…)
26 април 202413:37
Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?
26 април 202415:21