Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт

  • 27 март 2018 09:59

  • 1909
  • 2
Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт
© Pixabay

Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от смърт от инфаркт и мозъчен инсулт, установи финландско проучване, цитирано от Франс прес.

Изследването било проведено във Великобритания и обхванало 479 хиляди души, които отговорили на анкети за това дали живеят в социално отчуждение. Били зададени въпроси свързани с броя на хората, с които се срещат, колко често излизат от дома си, дали се чувстват самотни.

От получените данни проличало, че чувството за самота е свързано с повишен риск от масивен инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт.

Финландските учени установили, че социалното отчуждение влияе много пагубно и след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт. От изследването проличало, че живеещите в самота хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук съществени фактори са тютюнопушенето, нездравословното хранене, обездвижването и др. Като се изключат останалите рискове, самотният живот увеличава смъртността с 32 процента след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.

Последвайте канала на

БТА
1909 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
!!!

2020.03.06 | 19:39

2

Нали това бе целта на костов, царя, бойко, 1999, 2003 и 2009

Иван Петров

2018.03.27 | 11:19

1
Здравейте, наскоро открих как лесно да намерим най-ниските цени на лекарствата в аптеките. На следната страница https://lekarstva.top само с един-два клика можете да сравните цените на лекарствата в различните аптеки. Изненадващо се оказва, че разликите в цената на един и същи продук

Добави коментар

Водещи новини