Учени откриха връзка между „ултрапреработените“ храни и риска от рак

  • 16 февруари 2018 07:09

  • 2719
  • 0
Учени откриха връзка между „ултрапреработените“ храни и риска от рак
© Pixabay

Научно проучване, осъществено във Франция сред 105 хиляди души, установи връзка между консумирането на промишлено приготвените храни и риска от рак, съобщава Франс прес.

В изследването били анализирани данните от здравни въпросници, попълнени в периода 2009-2017 година.

Участниците в изследването били на средна възраст около 43 години. Учените включили в анкетите въпроси относно консумацията на "ултрапреработените" промишлени храни, които според тях се отличават с по-високо съдържание на липиди, на наситени липиди, на захари и са с по-ниско съдържание на фибри и витамини.

Специалистите стигнали до извода, че консумацията на споменатите храни води до повишен риск от рак в рамките на 6-18 процента. Увеличава се и рискът от рак на гърдата от 2 до 22 процента, допълва БТА.

В категорията на промишлено приготвените храни фигурират хлябове, сладкиши, десерти, подсладени напитки, преработено месо, теста, разтворими супи, замразени ястия и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини