Фалшив грип ни поваля за 5 дни

  • 03 януари 2018 10:41

  • 26987
  • 0
Фалшив грип ни поваля за 5 дни
©

Наред с щамовете А и В, в момента из страната върлуват редица други вируси. Един от тях обаче протича много подобно на грип. Той започва остро с висока температура, която може да надвиши 39 градуса. Оставя ни без сили, причинява зачервяване на очите и болки в тялото.

По около 4000 души на седмица заболяват от различни видове зарази, показва справка в Информационната система за грип и ОРЗ. Най-висока е заболеваемостта сред децата до 4 години.

През почивните дни хиляди болни нашенци са потърсили помощ в спешните кабинети на болниците. Дори в столичния център за спешна медицинска помощ се налагало да консултират пациенти с грипоподобни симптоми по телефона.

Наред с коктейла от вируси вече се разпространява и истинският грип. Още в началото на декември бяха регистрирани първите случаи на тип В – Ямагата. Само през изминалата седмица той е доказан при нови 5 пациента.

В страната вече циркулира и пандемичният А/H1N1. Все още не е сигурно дали става въпрос за добре познатия „Калифорния“ (свински грип) или за неговото братче – очакваният нов вариант „Мичиган“Очакванията са именно той да предизвика епидемия, като според експертите това ще се случи още в края на месеца.

Статистиката показва, че около 10-12% от заболелите от грип се нуждаят от лекарска помощ, а 5-6% влизат в болница. Най-податливи на усложненията са малките деца и възрастните хора със съпътстващи заболявания. За тях грипът може да се окаже и фатален.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
26987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини