Какви опасности крият басейните и как може да се сдобием с вагинална инфекция (видео)

  • 07 август 2017 11:03

  • 57349
  • 7
Какви опасности крият басейните и как може да се сдобием с вагинална инфекция (видео)
© novini.bg

Доц. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология към ВМА, разказа пред novini.bg за това какви проблеми причиняват басейните и мръсната вода в тях ли е виновна за инфекциите при жените.

„Популярно е през лятото всяка една жена, която дойде в гинекологичния кабинет и има засилена влагалищна секреция, да казва директно още от вратата: „Ето с това се сдобих на басейна“, разказа доц. д-р Стефан Ковачев.

„Още от вратата тази пациентка трябва да бъде разубедена директно от всеки един лекар, че това не може да бъде вярно. Няма как от един басейн да бъде хваната инфекция. Басейните, които се обработват правилно, се обработват със сериозно количество препарати, като те убиват вирусите. Няма как бактерии и вируси да живеят във вода, която правилно и редовно е обработвана. В такива води не живее нито кандида албиканс и нито нещо друго“, обясни той.

Въпреки всичко жената след посещение на басейн може да развие инфекция, но причината не е в замърсяването на водата, а в препаратите, които се използват, за да се третира водата, каза доц. д-р Ковачев и добави: „След като препаратите убиват всички вируси и бактерии, представете си как влияят на влагалищната флора. Когато една жена влезе в един басейн, част от водата влиза във влагалището и тя влияе лошо на флората и на млечно – киселите бактерии. Тя блокира тяхното развитие и ги убива“. „Колкото по-често влиза една жена в един басейн, това се случва“, каза той.

Ето какво обясни още доц. д-р Стефан Ковачев: „Във влагалището на всяка една жена има една балансирана екосистема, в която живеят нормално около 35 – 36 микроба, включително нормално там живеят гъби, анаероби, ешерихия коли стрептококи, стафилококи и така нат. Тяхното развитие се блокира точно от тези млечно-кисели бактерии лактобацили по много механизми. Когато тези лактобацили отпаднат от влагалището – намалеят и изчезнат, на тяхно място се развива някой от тези 35 – 36 микроба, които живеят нормално там. И ето как жената, която всеки ден е посещавала басейн в един момент се сдобива с инфекция и когато отива на преглед и се установява тази инфекция, тя казва – „Получих я от басейна“.

Гинекологът е категоричен, че много по-добре е да се ходи на море. Вируси и бактерии не живеят в морската вода заради нейната соленост. Той напомни все пак, че има случаи на ешерихия коли в морето и то е в следствие на това, че се излива мръсотия в морските води.

Вижте цялото интервю с доц. д-р Стефан Ковачев


По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
57349 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
EEL

2018.02.13 | 19:34

7
Аз се чудя що ме боли путката?!

2017.08.07 | 15:20

1
Това означава ли, че със млечно-кисели бактерии лактобацил от влагалище, мога да направя кисело мляко. А дали bacillicus bulgaricus не е извлечена от влагалище.
Андроид

2017.08.09 | 11:23

6
Ако си само още малко по-тъп ,ще може да станеш депутат .

2017.08.07 | 15:21

2
Андро...е па човекот е любопитен, ко да се прай!
Иво

2017.08.08 | 21:47

5
Повече няма да лижА

2017.08.08 | 17:49

4
Айдее, че то жената била по-опасна от човека бре...нема да помирисувам повече значи! По-добре чиния с боп-ъ!

2017.08.08 | 08:09

3
В седесарската демокрация вагиналната инфекция е в кърпа вързана, курви навсякъде.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини