Маларията остава един от големите проблеми на човечеството

  • 13 декември 2016 14:41

  • 4591
  • 0
Маларията остава един от големите проблеми на човечеството
© Getty Images/Guliver

Маларията остава един от големите проблеми на човечеството, особено в Африка на юг от Сахара. През 2015 година от нея са заболели 212 милиона души в световен мащаб, а около 450 хиляди е броят на починалите, констатира Световната здравна организация, цитирана от световните агенции и БТА.

Организацията публикува ежегодния си доклад, в който се казва, че в Африка, на юг от Сахара, се пада непропорционално висока част от бремето на маларията.

През 2015 година в района са били регистрирани 90% от това заболяване и 92% от смъртните случаи заради него. При това особено уязвими се оказват децата на възраст до 5 години. В тази възрастова група се отчитат 70% от всички смъртни случаи.

Световната здравна организация констатира съществени пропуски при контрола и разпространението на болестта. 43% от населението в страните на юг от Сахара не ползва защитни мрежи срещу комари и инсектицидни средства срещу насекоми, въпреки че те са основни в борбата срещу преносителите на заболяването.

Авторите на доклада отчитат и известен прогрес в противодействието на маларията. От 29 на 51 процента се е увеличил през последните 5 години броят на африканските деца, които са били лекувани в болници със съвременни диагностични средства за откриване на заболяването. Въпреки че инвестициите за борбата с маларията са се увеличили в периода от от 2000-2010 година, в следващите години фондовете стоят на едно и също равнище.

Световната здравна организация алармира, че срочно е нужно по-голямо финансиране за справянето с болестта. През 2015 година са били заделени 2,9 милиарда долара, което е едва 45 процента от поставените цели за увеличаването на тези средства на 6,4 милиарда долара до 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини