Ученици произведоха струващото 750 долара лекарство срещу СПИН за едва 2

  • 02 декември 2016 06:52

  • 39363
  • 0
Ученици произведоха струващото 750 долара лекарство срещу СПИН за едва 2
©

Миналата година мениджърът на хедж фонд Мартин Шкрели попадна в новините, когато увеличи цената на антипаразитното лекарство Дараприм от 13.50 долара на 750 долара за таблетка.

За да докажат глупостта на постъпката му, група гимназисти от Австралия, създадоха 3.7 грама от активното вещество на Дараприм в училищната лаборатория за едва 20 долара – количество, което по цените на компанията на Шкрели би струвало между 35 000 и 110 000 долара.

Цената на таблетката, произведена от учениците е едва 2 долара, в сравнение с 750-те долара, за които я предлага компанията Turing Pharmaceuticals. Компанията намали наполовина цената на лекарството за американските болници, след враждебната реакция на обществото, но отказа да я промени за частните пациенти.

Дараприм е в списъка с основни лекарства на Световната Здравна организация. Медикаментът е антипаразитен и се използва за лечение на токсоплазмоза и малария, особено при пациенти с отслабена имунна система, като хора с ХИВ, хора подложени на химиотерапия или бременни жени.

Ученици от Sydney Grammar School се опитали да синтезират активната съставка на Дараприм като част от следучилищна програма по химия, след като през миналия септември цената на лекарството бе значително увеличена.

Учениците работили съвместно с химика Алис Уилямсън от Университета в Сидни, чрез изследователска онлайн платформа, наречена Open Source Malaria, чиято цел е да използва общественодосъпни лекарства и медицински практики за лечение на малария.

За да получат активната съставка на Дараприм, известна като пириметамин, момчетата започнали с 17 грама 2,4-хлорофенил ацетонитрил, който може да бъде закупен онлайн на цена около 36.50 долара за 100 грама.

Наложило им се обаче да открият друг начин за производството на пириметамин от суровите съставки, тъй като патентованият метод бил твърде опасен, за да бъде приложен в училищната лаборатория.

Вместо това, през следващите 12 месеца, те търсили свой собствен, по-безопасен начин за производство на лекарството. Миналата седмица, най-накрая успели да синтезират 3.7 грама пириметамин.

Чистотата му била потвърдена с помощта на спектрограф. Екипът представил резултатите пред Австралийски кралски химичен институт.

Но макар че лекарството е все още изключително скъпо в САЩ, в повечето държави, включително Австралия, една таблетка се предлага за 1-2 долара.

Причината за това е, че лекарството няма патент, но Turing Pharmaceuticals контролират разпространението му чрез вратичка, наречена “модел на затворено разпространение”

Това означава, че ако конкурент, в случая новосъздаденото от учениците лекарство, иска да се продава на отворения пазар в САЩ, той трябва да бъде сравнен с продукта на Шкрели в клинични изпитвания.

Ако Шкрели обаче не разреши подобно сравнение, създателят на новото лекарство, ще трябва да финансира съвсем нови клинични изпитвания от нулата, което би струвало милиони. Ето защо досега не се е появил нито един американски конкурент.

Целта на учениците обаче, не е да продават лекарството, а само да докажат, че то може да се продава далеч по-евтино от цената, определена от Turing Pharmaceuticals, както и да насърчат други производители да използват новия метод.

Междувременно, след като беше оповестена скандалната надценка, която на практика обрича много хора на смърт, потомъкът на хърватка и албанец Шкрели може да претендира за титлата "Най-мразен човек на Земята". Сред многобройните му хулители в социалните мрежи беше и бившата тенисистка Мартина Навратилова, която написа в Туитър: "Мартин Шкрели арестуван за измама - не можеше да се случи на по-голям симпатяга - какъв мошеник!"

Очаква се делото срещу него да започне на 26 юни догодина.

Росица Валентинова
39363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини