Европейски и американски учени: Манипулират ни заради индустриални интереси

  • 30 ноември 2016 14:43

  • 6221
  • 0
Европейски и американски учени: Манипулират ни заради индустриални интереси
© Getty Images/Guliver

Близо 100 европейски и американски учени разкритикуваха индустриалните интереси, които преднамерено деформират научните доказателства, за да попречат на регламентацията на смутители на ендокринната система, които се съдържат например в амбалажа, пестицидите и козметиката. Те причиняват различни видове рак и хормонални смущения, съобщава БТА.

"Срещу проекта за подобна регламентация в ЕС се води активно борба от учени, свързани с индустриални интереси, създавайки впечатление за липса на консенсус там, където всъщност няма противоречия в научната общност", се казва в петиция, публикувана във френския в. "Монд".

Според учените се прикриват и/или манипулират резултати за това как действат различни химикали върху телата ни, които се съдържат в козметика, мебели, храни и др. За сметка на това увеличеният брой на хора, болни от различни видове рак или страдащи от хормонални проблеми е факт.

Сред подписалите информацията е британският токсиколог Андреас Кортънкамп.

"Прецеденти в тютюневата индустрия, агрохимичния сектор и борбата срещу климатичното затопляне забавиха превантивни действия и имаха сериозни последствия за здравето на хората и за околната среда", се отбелязва в петицията. "По-голямата част от учените, които са активно ангажирани с търсене на причините за увеличаването на свързаните с ендокринната система заболявания, са съгласни, че за това допринасят редица фактори, сред които химични вещества, известни като ендокринни смутители."

Досега подобни твърдения се приемаха по-скоро в сферата на конспирациите.

Мая Йорданова
6221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини