Туберколозата взе поредна жертва в Бургаско

  • 21 август 2016 21:08

  • 16668
  • 1
Туберколозата взе поредна жертва в Бургаско
©

Туберкулоза взе поредната си жертва за тази година в Бургас.

Нов смъртен случай е регистриран през миналата седмица, показва справка в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), информира "Флагман". За същия период освен починалия е регистриран и един заразен. Загиналият е над 65-годишен и е от община Бургас. От няколко години има бум на болестта в Бургаска област. Заразените през миналата година надхвърляха 100, като е възможно тази година броят им да нарасне. До момента регистрираните болни са общо 71, а през април месец така наречената жълта гостенка или бяла чума взе първата си жертва. 56-годишен мъж от община Поморие издъхна след битка с коварната болест.

Повечето болни са на възраст под 50 години. От новорегистрираните случаи преобладават мъжете - 77 %, от възрастовата група от 20 до 40 са над 50 % от болните. Туберкулозата е капкова инфекция и се предава от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.

През миналата седмица е регистриран и един заразен с вирусен енцефалит. Това възпаление на мозъка (възпаление на нервните клетки). Няколко различни вируси могат да причинят енцефалит. Най-разпространени са херпес вируси, детски вируси, като например морбили.

Филип Епитропов
16668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.22 | 13:35

1
Туберколозата -болестта на гладните ! Благодарим на Москов и ГРОБ ,в гроба ни вкарвате !

Добави коментар

Водещи новини