Проф. Тодор Тантарджиев: Има бум на варицела и скарлатина (видео)

  • 20 март 2016 09:02

  • 3055
  • 1
Проф. Тодор Тантарджиев: Има бум на варицела и скарлатина (видео)
©

„Наблюдават се два пъти повече случаи на варицела и около 20-30% повече на скарлатина. От началото на година случаите на варицела са с около 2000 повече, което е малко плашещо. Случаите на скарлатина са около 300-400 повече”, обясни в „Събуди се”  по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

При децата варицелата протича доста по-бързо и безпроблемно, отколкото при възрастните, припомни експертът.

„Ваксина за това заболяване вече има, но в много малко държави. Засега трябва да се натрупа още малко опит, тя да докаже своето действие и може би и ние ще я имаме”, обясни още проф. Кантарджиев.

Той уточни, че тази година е имало три пъти по-малко случаи на грип и около два пъти по-малко усложнения след него.

„Грипната епидемия тази година беше три пъти по-слаба в сравнение с предишни години, благодарение на това, че навреме се въвеждаха ваканции. Грипната епидемия е вече към края си”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

В момента е периодът, в който трябва да се вземат мерки срещу вирусите, които се пренасят от кърлежите и комарите.

„Много важно е тази година да се вземат ранни мерки срещу комарите. А именно да се напръскат водоемите, където има застоели води, където те се развъждат”, уточни професорът.

Десислава Станева
3055 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ИСТИНАТА

2016.03.23 | 13:59

1
ВИНАГИ ЩЕ ИМА ЗАЩОТО ЕДИН БОЛНИЧЕН ЗА ШАРКА Е 7 ДНИ А ИНКУБ.ПЕРИОД НА БОЛЕСТТА Е 20 ДЕНА ДА НЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ТУК ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ----КОЛЕГАТА ДОЙДЕ ПОЛУ ИЗЛЕКУВАН НА РАБОТА КАК НЯМА ДА ИМА ЕПИДЕМИИ НИКОЙ НЕ СЛЕДИ ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ КАК МОЖЕ ЗА ЗАРАЗНА БОЛЕСТ ДА СЕ ДАВА МАХ.ПО СЕДМИЦА ТОЙ БОЛНИЯ ОЩЕ МОЖЕ ДА ЗАРАЗИ НЯКОЙ -НЯМА КОНТРОЛ НЯМА ЗДРАВНА КУЛТУРА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини