Дългите часове работа в офис могат да увеличат риска от сърдечни болести

  • 16 март 2016 06:46

  • 2025
  • 1
Дългите часове работа в офис могат да увеличат риска от сърдечни болести
© Getty Images/Guliver

Дългите часове работа в офиса могат да увеличат риска от сърдечни болести, сочат резултатите от изследване, съобщава БТА.

Изследването обхванало над 1900 работохолици. Учените установили, че 43 на сто от участниците са диагностицирани със здравни проблеми, свързани със сърдечносъдови увреждания, като ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инфаркт, високо кръвно налягане, инсулт.

Сред служителите, работещи на пълно работно време, рискът нараства с 1 процент за всеки допълнителен час работа седмично за период от 10 и повече години. Изследването не взима под внимание служитилите, които са на непълен работен ден. Учените освен това не са открили причинно-следствена връзка между дългите часове работа и увеличения риск от сърдечни болести.

"Изследването ни предоставя специфични данни за дългите часове работа и увеличения риск от сърдечносъдови болести, като подтиква да се вземат мерки за превенцията им, базирани върху работните графици", заяви ръководителката на екипа Сейди Конуей от Тексаския университет в Хюстън. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Десислава Станева
2025 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ьь

2016.03.21 | 14:43

1
Ми многото часове на полето и във фабриката, до какво могат да доведат?

Добави коментар

Водещи новини