Скарлатина плъзна в Перник

  • 02 декември 2015 10:11

  • 2816
  • 0
Скарлатина плъзна в Перник
©

Само за седмица броят на заразилите се деца със скарлатина в Перник е нараснал 4 пъти.

За последните 7 дни са регистрирани 11 болни, съобщават от Регионалната здравна инспекция. От регистрираните 8 случая са лабораторно потвърдени, а 3 все още са квалифицирани като вероятни. Всички болни деца са от Перник, посещават организирани колективи. В предходния период болните деца са били само 3, съобщава struma.bg.

„Скарлатината е вид шарка, към която не се изгражда пълноценен имунитет. Това е сериозно инфекциозно бактериално заболяване и може да причини сериозни усложнения. Предимно боледуват деца на възраст от 3 до 10 години, но се случва да се разболеят и възрастни. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5-10%“, обясниха медици.

Скарлатината се предава по въздушно-капков път от болен на здрав, но е възможно и заразяване чрез храна и замърсени предмети. Инкубационният период варира от няколко часа до 12 дни. Сериозен скок има и на болните от варицела. 17 деца са със шарка, със 7 повече от предходния седемдневен период. 12 от случаите са от Перник, 1 от Земен и 4 - от Трън.

Филип Епитропов
2816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини