Напомпаните с антибиотици животни съсипват здравето на децата

  • 17 ноември 2015 19:33

  • 3309
  • 2
Напомпаните с антибиотици животни съсипват здравето на децата
©

Детското здраве е сериозно застрашено заради прекалената употреба на антибиотици при отглеждането на домашни животни, твърди ново изследване. Децата се заразяват с бактерии, които са устойчиви на лечение със същите антибиотици, които обичайно се използват за селскостопански животни и затова е трудно те да бъдат лекувани, съобщава livescience.com.

„Децата могат да влязат в контакт с организми, които са резистентни, и ако тези контакти доведат до инфекция, е изключително трудно инфектираните да бъдат лекувани”, обясни експертът от Американската педиатрична академия Джером Полсън.

Добавените антибиотици към храна на здрави животни ги кара да растат по-бързо с по-малко храна. Това, обаче, променя и бактериите в тях и ги прави устойчиви на същите антибиотици. Ако хората се заразят с тези бактерии, лечението им с тези медикаменти е неефективно. Децата могат да бъдат изложени на тези микроорганизми по различни начини – като ядат заразена храна или са в контакт с животни, приемали антибиотици.

„Повечето от децата и възрастните, които имат контакт с такива организми, няма да се разболеят. Но тези, които се разболеят, ще имат огромни проблеми по време на лечението”, смята Полсън. Особено застрашени са децата, които имат проблеми с имунната система. От 2 млн. американци, заразени всяка година с бактерии, резистентни на антибиотици, 23 000 са починалите.

Мая Йорданова
3309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.22 | 11:10

2
Ами като са опасни-забранете ги!Забранете антибиотиците ,хормоните,ГМО-тата,пестицидите.Защо ни тровите ,а после пишете да се пазим,та да са ви е чиста съвестта ,че сте ни предупредили.
Пешо манафа

2015.11.18 | 08:53

1
Много неща на тоя свят са вредни, но няма по средно нещо на света от това да държим децата си по стъклен похлупак!

Добави коментар

Водещи новини