Кои са заболяванията, за които трябва да внимава всяка жена

  • 03 юли 2015 18:50

  • 282
  • 0
Кои са заболяванията, за които трябва да внимава всяка жена
©

Женското тяло постоянно изпитва промени, те са и основната причина, поради която жените трябва да се обърнат внимание на заболяванията, свързани с промяна в нивата на хормоните или половите органи. Това са заболяванията, на които жените трябва да обърнат особено внимание, пише "За жената".

Сърдечно-съдови заболявания

Болестите, свързани със сърцето са голям проблем и при двата пола. При жените на възраст до 50 години, нивата на естроген позволяват известна защита, но при жените, които са над тази възраст рискът от сърдечни заболявания и инсулт е равен както и при мъжете. Затова, ако попадате в тази група трябва да бъдат по-предпазливи, т.е. да се храните здравословно с храни, които са богати на фибри (зеленчуци и плодове). Същевременно поне по половин час през деня трябва да сте физически активни.

Рак на гърдата

Това е най-разпространеният вид рак, с който се сблъскват жените. Ракът на гърдата се появява при една от осем жени, а по-голямата част от тях са жени, които са на възраст между 45 и 55 години. Тъй като късното откриване носи със себе си и по-сложни процедури, не чакайте да се стигне до това и редовно ходете на преглед. След 40 години, редовно правете мамография.

Рак на маточната шийка

Жените, които не ходят на редовни гинекологични прегледи са изправени пред голям риск. Ракът на маточната шийка се причинява от вирус, за който са необходими 10-15 години, за да се появят първите признаци на болестта. Както повечето такива заболявания, този вид рак няма видими симптоми в началото. Затова трябва да правите ПАП тест, с който бързо се диагностицира тази болест. Него трябва да правите всяка година.

Рак на яйчниците

Ракът на яйчниците е най-трудният за откриване. Голяма част от случаите се откриват твърде късно, когато вече размера на тумора се усеща и в корема. Симптомите за тази болест са подуване на корема, липса на апетит или бързо насищане, както и болка в корема. За да се открие на време се препоръчва годишен гинекологичен преглед и вагинален ултразвук, за жени над 35 години.

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво се появява при жените, чиято диета включва много мазнини и при тези, които имат история на заболяването в семейството. Един от най-ранните признаци за появата на това заболяване е микроскопична кръв в изпражненията. Жените на възраст над 45 години трябва редовно да следят изпражненията си.

Миома на матката

Една от всеки пет жени има миома, а всички се отстраняват чрез хирургична интервенция. Миомите растат бавно и нямат симптоми, а част от тях се намаляват след менопауза. Причина за операция при поява на маточната миома са, ако жената е изправена пред обилно кървене, болка в корема или ако миомата е по-голяма от пет сантиметра. За да предотвратите растежа на този вид тумор трябва да избягват храни като соята, бобовите култури и орехите. Необходим е вагинален ултразвук два пъти годишно, за да се следи растежът й.

Диабет

Почти една трета от жените, които се сблъскват с това заболяване не знаят, че имат. Обикновено първоначално посещават лекаря заради повишените кръвно налягане или увреждане на вените, а не заради продължителното и неконтролирано количество захар в кръвта. Симптомите на диабет са: често уриниране, постоянна жажда, слабост, умора, изтръпване на пръстите.

Мая Йорданова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини