Христосков: Здравните медиатори подпомагат много работата на лекарите (видео)

  • 17 октомври 2014 11:14

  • 2443
  • 1
Христосков: Здравните медиатори подпомагат много работата на лекарите (видео)
© Булфото

Според министър Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл България е извървяла изключително дълъг път в областта на имунопрофилактиката на уязвимите групи, за да има ефективност в здравеопазването.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика каза това при откриването на Осмата национална среща по проекта "Инициатива за здраве и имунопрофилактика", осъществен от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съвместно със здравното министерство. За да стане ясно каква е ролята на здравните медиатори в подпомагането на работата на лекари, регионални здравни инспекции и общини в областта на ваксинацията на уязвимите групи, Христосков се върна 20 години назад и разказа за ваксинацията на хора от ромската общност с дарена от швейцарското правителство полиомиелитна ваксина. По думите му тогава се появил слух, че е за стерилитет, че е остаряла, че няма ефект, че не е имунизация. Тогава представители на институциите дали пред ромите от Сливен ваксината на децата и внуците си, за да убедят уязвимите групи, че ваксината е безопасна.

Д-р Теодора Тодорова от здравното министерство посочи, че благодарение на работата със здравните медиатори е постигнато овладяване на епидемични взривове в райони с уязвими групи - през 2010 г. е овладян възможен взрив от морбили, а над 34 хиляди души от уязвимите групи са ваксинирани с полиомиелитна ваксина в "момент, в който заболяването е чукало на врата ни". Продължаваме да издирваме и имунизираме деца с пропуски в имунизационния статус - последно през 2013 г., чрез работата на здравните медиатори, е ограничен епидемичен взрив от морбили само до 14 случая чрез ваксиниране на близо 5000 деца без имунизация или с пропуски в имунизационния статус, каза Тодорова.

Последвайте канала на

БТА
2443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.17 | 11:54

1
да помагат,все повече да се лекуват циганите безплатно.Хаха

Добави коментар

Водещи новини