В България няма открита треска, пренасяна от тигровия комар

  • 20 август 2014 10:49

  • 1550
  • 2
В България няма открита треска, пренасяна от тигровия комар
©

Опасен за човешкото здраве вид комар е открит в Бургас, съобщението идва от Регионалната здравна инспекция, а сигналът е дошъл от граждани.

Става дума за тигровия комар, тропичен и субтропичен вид. Той пренася над 20 вируса.

Според проф. Тодор Кантарджиев, директор Националния център по заразни и паразитни болести, появата на тигров комар е била очаквана, предаде БНР.

"Тази година заради многото влага регионалните здравни инспекции препоръчаха на кметовете, още в началото на пролетта, да се вземат необходимите мерки за унищожаване на комарите. Сега това е задължение на местната власт. Това трябва да се направи и сега. Тигровият комар е единственият преносител на треската чиконгуня и денга. Няма регистрирани засега в нашата страна. Но трябва да се правят две неща – кметовете да извършат необходимите мерки по унищожаването на комарите. Второ, всеки в личен план трябва да унищожава биотопите на комарите – локви, забравени съдове с вода, шахти, които не се отичат добре. Всеки трябва да използва репеленти и машинките в контакта, които да гонят комарите. Характерно за тигровите комари е, че хапят и през деня", заяви проф. Кантарджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1550 2

Коментари 2

Добави коментар
RAID

2014.08.26 | 20:40

2
Ибива ги до крак!
Иван Симеонов

2014.08.26 | 20:40

1
Тигров има и в Царево. Знам от опит. Нахапаха ме през деня.

Добави коментар

Водещи новини