Профилактична хирургия вече и у нас

  • 01 май 2014 14:34

  • 2493
  • 7
Профилактична хирургия вече и у нас
© Getty Images/Guliver

Точно преди година Анджелина ДжолиАнджелина Джоли Анджелина Джоли Войт е американска актриса и бивш модел. Анджелина е дъщеря на американския разкри пред света, че е преживяла операция за отстраняването на двете гърди заради доказан 87% риск от рак на млечната жлеза. За смъртоносната заплаха актрисата научила от специфично генетично изследване. Резултатите от него я накарали да вземе трудното решение. Така красавицата се подложила на т.нар. профилактична или превантивна хирургия. А такава вече се извършва и у нас - в столичната ВМА, пише "Труд".

"Това е най-модерната хирургия и означава следното - пациентът не е болен, но има сигурни доказателства, че той рано или късно ще развие дадена болест. Опасността се установява с генетично изследване, което е категорично, че в над 90% индивидът ще развие рак на щитовидната жлеза или на дебелото черво", обясни доц. Венцислав Мутафчийски, началник на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология във ВМА.

Специалистът е един от тримата български лекари, дипломиран член на Американското дружество на хирурзите.

"Когато пациентът е в риск от рак на щитовидната жлеза, ние го "поканваме" да я отстраним, преди да се е развил карциномът. Точно като при Джоли. След операцията до живот той трябва да приема медикаменти, които "заместват" функцията на жлезата", обясни доц. Мутафчийски.

"В нашата клиника можем да предложим на пациентите изключително щадяща интервенция. Тя продължава около 40 мин, а белегът, който остава, е много малък. Травмата от операцията също е минимална, тъй като се работи с последно поколение медицински инструменти (част от тях са ултразвукови)", посочи експертът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2493 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.05.25 | 21:20

7
Как мога да си направя такава генетична консултация?

2014.05.08 | 12:37

6
Гавра с хората от страна на мафиотския фармацевтичен бизнес !
stefan

2014.05.01 | 21:53

1
Na maika ti p*tkata tupak, ti MRI kato iskash as iskam da imam takuv izbor. Nikki ne te Kara da se vuzpolzvash
Момчил

2014.05.08 | 12:36

5
Вие лудили сте бре.....имате нужда от премахване превантивно на мозъците ви....още малко остана.....и всичко ще се нареди в този свят...
XXL

2014.05.08 | 12:36

4
Скъпи хора- можете да живеете без щитовидна жлеза, без един бъбрек, без далак, без гърди, без яйчници, без тестиси и още дузина "излишни карантии" и със сигурност няма да развиете рак на липсващите си органи, които "някой ден биха ви създали проблеми". Това за съжаление не ви гарантира нито че ще живеете до 200 години, нито ще преживеете самата "лечебна интервенция". Срам за "последната мода"!
Илиев

2014.05.03 | 13:51

3
Това хората не го правят щото е модерно бе тъпанар. Да не мислиш, че на някоя жена ще и е много добре без гърда.

2014.05.02 | 20:10

2
Това е прекрасно,но говорете в цифри,да видим колко здравноосигурени хора ще могат да си го позволят.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини