Гъбички, които се хранят с пластмаса, могат да допринесат за намаляване на замърсяването на океаните

  • 09 август 2024 22:49

  • 343
  • 0
Гъбички, които се хранят с пластмаса, могат да допринесат за намаляване на замърсяването на океаните
© Gettyimages

Учени в Германия са идентифицирали гъби, които се хранят с пластмаса и могат да дадат надежда за справяне с проблема с милионите тонове отпадъци, които замърсяват океанските води всяка година, съобщава БТА.

Специалистите предупреждават, че работата им вероятно ще бъде само малка част от решаването на проблема със замърсяването. Те отбелязват, че все още е необходимо да се намалят опаковките от храни и други отпадъци в околната среда, където разграждането им може да отнеме десетилетия.

Анализ на езерото Щехлин в Североизточна Германия за това как микрогъбичките процъфтяват върху някои пластмаси без да се хранят с въглерод от друг източник ясно показва, че някои от тях са способни да разграждат синтетични полимери, казва ръководителят на екипа.

Един литър бутилирана вода съдържа стотици хиляди частици пластмаса

"Най-изненадващото откритие от нашата работа ... е, че гъбички могат да се развиват изключително върху някои от синтетичните полимери и дори да образуват биомаса", обясни пред Ройтерс Ханс-Петер Гросарт от Института по сладководна екология и риболов във вътрешни водоеми "Лайбниц".

Той смята, че микробните унищожители на пластмаса могат да бъдат в пречиствателни станции за отпадни води или други съоръжения с контролирани условия, отбелязва Ройтерс. Въпреки това е малко вероятно гъбичките да бъдат решение за спиране на глобалния поток от отпадъци.

"Определено трябва да се опитаме да изхвърляме колкото се може по-малко пластмаса в околната среда", казва Гросарт пред Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини