Служебният министър на екологията Петър Димитров: Качеството на морската вода е добро

  • 24 май 2024 15:20

  • 588
  • 6
Служебният министър на екологията Петър Димитров: Качеството на морската вода е добро
© Getty images (архив)

Качеството на морската вода е добро, каза днес във Варна служебният министър на околната среда и водите Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с, предаде БТА.

Той уточни, че наблюдението над водите остава изключително стриктно, като се споделя информация и с институциите в Румъния и Украйна. Отделно, структурите на Министерството на здравеопазването контролират ежедневно качеството на водите за къпане, което също е добро, допълни Димитров.

Министърът каза още, че трябва да се работи в посока възстановяването на хидромелиоративни системи у нас, защото те са от изключително значение за всяка икономика, особено във времена на климатични изменения и засушаване. По думите му е нужно да бъдат заделени средства и за подобряване състоянието на помпените станции край язовирите.

Димитров допълни, че всяка година експертите от Басейновите дирекции проверяват състоянието на речната мрежа и на съоръженията, които отвеждат водите. "Те дават предписания, които обаче масово не се изпълняват", посочи министърът и уточни, че това води до вземане на административно-наказателни мерки срещу нарушителите и сезиране на прокуратурата.

Като сериозен проблем, Петър ДимитровПетър ДимитровПетър Димитров е назначен за министър на околната среда водите в служебния кабинет с изтъкна, че съоръженията, които са защитавали малките населени места – например открити охранителни канали, са унищожени и не функционират. "Всеки кмет е наясно къде са съоръженията, а поддръжката им не изисква огромни средства, а елементарна техника – трактори или багери", посочи министърът.

Той каза още, че много често отговорните органи се оправдават с липсата на пари, а всъщност не знаят, че има механизми да си ги осигурят. "В Закона за водите има ясно разписани правила как могат да бъдат отпуснати средства за осигуряване на проводимост на охранителните съоръжения - за почистване на храсти, дървета или отпадъци", допълни Димитров.

Министърът добави още, че е разпоредил регионалните инспекции по околната среда и водите в страната да извършат проверки за наличие на незаконни сметища. Крайморските дирекции трябва да инспектират и за незаконни зауствания в морето.

Ангел Кунчев: Морската вода е чудесна!

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
588 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 17:28

6
❤️ Г­­о­р­е­щ­и­­ ­м­­о­­­м­­­и­ч­е­­т­а­­ ­­в­и­ ­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­1­­8­­.­­­F­U­N

2024.05.25 | 05:42

5
❤️ Г­о­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­ч­­е­­т­а­­ ­в­­и­ ­о­ч­­а­­­к­в­­а­­т ­-­­­ X­1­8­.­­F­­U­­N

2024.05.24 | 17:08

4
Какво е качеството на морските лай на?

2024.05.24 | 16:51

3
А в ЕС вече варят бира от пикня.

2024.05.24 | 16:31

2
При наличие на толкова пикещи туристи в морето , остава и да прочетем че нещо не е наред със водата ....

2024.05.24 | 16:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини