Заледените региони по света са в опасност

  • 16 ноември 2023 22:42

  • 848
  • 2
Заледените региони по света са в опасност
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ръст от два градуса по Целзий на глобалните температури спрямо нивата от прединдустриалната епоха ще са катастрофални за ледените шапки, ледниците, полярните морета и вечната замръзналост на планетата, сочи доклад на неправителствена организация, цитиран от БТА.

Изследването на организацията International Cryosphere and Climate Initiative показва, че според последни проучвания само драстичното намаляване на емисиите парникови газове може да предотврати необратими последици за глобалната "криосфера" - частите от Земята, покрити с лед и сняг поне за част от годината.

Докладът призовава участниците в предстоящите международни климатични преговори да се ангажират да сторят всичко възможно, за да се удържи глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера.

Учени: Човечеството няма да може да спре срива на ледниците в Западна Антарктика

"От това, което научихме за криосферата след подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., 1,5 градуса по Целзий не само е по-добре от два градуса по Целзий, то е единствената ни възможност", пише в доклада.

Ако глобалната температура се увеличи с два градуса, топенето на ледените шапки ще доведе до "значителен, потенциално бърз и необратим ръст в нивото на океаните", предупреждават учените, които са автори на доклада. Те посочват, че въздействието на климатичните промени върху криосферата се вече ясно видими и дават пример с катастрофалното наводнение, причинено миналия месец от ледниково езеро, което преля в долина в Индия, както и с исторически ниското ниво на морския лед в Антарктика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
848 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.17 | 00:04

2
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

2023.11.16 | 23:47

1
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини