Учени са открили пестициди в рециклирани пластмаси в 13 страни

  • 10 ноември 2023 19:16

  • 1752
  • 1
Учени са открили пестициди в рециклирани пластмаси в 13 страни
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейски химици са изследвали състава на 28 образци на рециклиран полиетилен, произведен в 13 страни, и са установили, че пробите съдържат фипронил, перметрин и десетки други пестициди, съобщава БТА. 

Откритието говори за необходимостта от по-строг контрол при преработването на пластмаса, се посочва в прессъобщение на шведския Гьотеборгски университет.

Учените са открили в гранулите на преработения полиетилен с висока плътност 491 органични съединения и следи от още 170 молекули. Значителна част от тях са различни пестициди, фармацевтични продукти, индустриални химикали и други потенциално опасни за природата и човешкото здраве вещества, се посочва в съобщението.

Пластмасата в Женевското езеро е колкото тази в океаните

Изследването е проведено от група химици от европейски научни институции под ръководството на проф. Бетани Алмрот от университета на Гьотеборг. Те са изследвали рециклирана пластмаса от Аржентина, Нигерия, Тайланд, Танзания, Сърбия, Малайзия, Индия и други страни. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.10 | 22:26

1
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

Добави коментар

Водещи новини