Експерти призовават за създаване на защитени зони заради случаите на птичи грип в Антарктида

  • 25 октомври 2023 21:22

  • 928
  • 1
Експерти призовават за създаване на защитени зони заради случаите на птичи грип в Антарктида
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Откритите случаи на птичи грип на Антарктида накараха експертите по околната среда спешно да призоват за конкретни решения за защита на дивата природа там и за предотвратяване на масовата смърт на морските птици, съобщава БТА.

Специалистите твърдят, че пингвините и другите местни антарктически диви животни се нуждаят от по-голяма защита срещу последиците от изменението на климата и прекомерния риболов.

От средата на октомври Комисията за опазване на антрактическите живи морски ресурси (CCAMLR) обсъжда определянето на нови морски защитени зони на годишната си среща в австралийския град Хобарт.

Антарктическият морски лед вероятно е достигнал рекордно нисък зимен максимум

Заради съпротивата на Русия и Китай, досега пробив не беше постигнат - за последен път през месец юни имаше специална среща по темата в Чили.

"Крехката антарктическа екосистема вече страда от последиците от климатичната криза, масовия риболов на крил и нарастващия брой туристи", заяви Саша Мюлер-Кранер от природозащитната организация "Енвайрънментъл екшън Германия".

Клер Кристиан, изпълнителен директор на Коалицията за Антарктида и Южния океан (ASOC), заяви пред ДПА, че отдалеченият район на Антарктида и Южния океан има много крехки екосистеми. 

Кристиан също така призова бързо да постигне съгласие за защитни мерки и добави, че всички, които работят в Антарктида - учени, хуманитарни работници, туристи и оператори на риболовни стопанства - трябва да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на "ужасния вирус".

Досега Антарктида, Австралия и Океания се считаха за последните региони на Земята, пощадени от настоящата епидемия от птичи грип.

Тази седмица Британската антарктическа служба (BAS) обяви, че вирусът вече е открит при птици на остров Бърд в Южния океан, припомня ДПА. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 01:09

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини