Учени откриха микропластмаса в облаците

  • 28 септември 2023 11:59

  • 817
  • 4
Учени откриха микропластмаса в облаците
©

Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и че присъствието й може да променя климата по начини, които все още не са напълно разбрани, съобщи АФП.

За целите на изследването, публикувано в сп. "Енвайрънментъл кемистри летърс" (Environmental Chemistry Letters), учените са пътували до планините Фуджи и Ояма, за да съберат вода от облаците, обграждащи върхове им.

"Доколкото ни е известно, това е първият потвърден случай на микропластмаса в състояние на суспензия в облачна вода", пишат авторите на изследването. 

Микропластмасата е навсякъде

Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, изследователите са идентифицирали девет различни вида полимери и един вид каучук във въздушната микропластмаса - с размери, вариращи от 7,1 до 94,6 микрометра. 

Хидрофилните полимери, т.е. тези, които обичат или привличат водата, са открити в изобилие, което предполага възможна роля в образуването на облаци и следователно въздействие върху климата.

"Ако към проблема със замърсяването на въздуха не се подходи решително, климатичните промени и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки сериозни и необратими щети на околната среда в бъдеще", каза водещият автор на изследването Хироши Окочи.

Микропластмаса има вече в дъжда и снега

Когато микропластмасата достигне горните слоеве на атмосферата и бъде изложена на ултравиолетовите лъчи на Слънцето, тя се разгражда, което освобождава парникови газове и допринася за климатичните промени, обяснява Окочи.

Микропластмасата - дефинирана като частици под 5 милиметра, идва от промишлени отпадъци, текстил или дори автомобилни гуми и продукти за лична хигиена. 
       
Тези миниатюрни частици са откривани в леда на Арктика, в снега на Пиренеите и в живи организми по целия свят. 

Учени откриха микропластмаса в арктически лед

Начинът обаче, по който те се разпространяват, остава сравнително слабо проучен, като изследванията за пренасянето им във въздуха са малко.

Липсват и данни за здравните последици от излагането на микропластмаса. Проучвания обаче започват да разкриват връзка с някои заболявания, в допълнение към последиците им за околната среда, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
817 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ъъъ тъй ами

2023.09.28 | 13:05

4
Да се забранят облаците!!И ако се види облак да си разхожда санкции и после разстре!!Мамка им облашка!!!
Ъъъ тъй ами

2023.09.28 | 13:04

3
Да се забранят облаците!!И ако се види облак да си разхожда санкции и после разстре!!Мамка им облшка!!!

2023.09.28 | 12:50

2
Пък аз открих микропластмаса в гащите ми. И аз се чудя какво прави пластмаса в гащите ама ей на.

2023.09.28 | 12:15

1
А в на майките ви будките открихте ли вече?

Добави коментар

Водещи новини