Гърците смятат, че най-сериозният проблем на Земята е климатичната криза

  • 27 септември 2023 13:06

  • 698
  • 1
Гърците смятат, че най-сериозният проблем на Земята е климатичната криза
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Гръцкото население посочва като най-сериозен проблем на планетата климатичната криза, а като най-значим проблем за страната им – високите цени, предаде АНА-МПА, цитирани от БТА. До това заключение стигна една от най-големите гръцки агенции за проучване на общественото мнение „Метрон аналисис“ (Metron Analysis).

Анкетата е финансирана от най-старата национална екологична неправителствена организация в страната „Гръцко дружество за защита на природата“ (HSPN). 

Според данните 29 процента от гърците поставят климатичната криза като първостепенен проблем за планетата, а 21 процента посочват като такъв унищожаването на природата. 

В същото време на въпроса кои са най-важните проблеми, пред които е изправена Гърция, на първо място са високите цени (30 процента), след това идва икономиката (21 процента), а на трето място се поставя отново глобалният проблем за унищожаването на околната среда (9 процента).

Отговорите на хората показват, че повишаването на обществената осведоменост по въпросите за околната среда и климатичната криза на световно равнище не върви ръка за ръка с подобно ниво на чувствителност на национално равнище, отбелязват от проучвателната агенция „Метрон аналисис“. 

„Глобалното не се превръща в локално […] Различните приоритети на национално ниво възникват именно защото хората възприемат проблема като глобален, а не като местен. За тази асиметрия допринася очевидната липса на силни глобални регулаторни правила и интервенции, но също така и неефективността на националните политики, особено когато явленията, свързани с климатичната криза, са по-жестоки“, отбелязва гръцката компания.

Това лято страната пострада значително от мащабни опустошителни пожари и наводнения, сравними с потоп в Централна Гърция, където водите все още не са се отдръпнали напълно и хората  понастоящем се борят за справянето с нанесените поражения. 

Наблюдението за асиметричните възгледи за разрива между глобално и местно се отнася и за 2022 г., когато 3 процента са посочили като основен национален проблем разрушението на природната среда (вместо 9 от тзи година), а само 1 процент са отбелязали климатичната криза (през 2022 и през 2023 г.). 

Лошо време в Гърция

Анализът показа също, че осем от 10 души (84 процента) са съгласни, че действително се случват климатични промени. През 2022 г. съответният процент е бил 91. 

Шестима от 10 (63 процента) отдават климатичните промени на човешка дейност, 8 процента – на естествени природни фактори, а 13 процента – и на двете.

Почти 80 процента от гърците са значително обезпокоени заради климатичните промени.    

Проучването е проведено между 29 август и 4 септември. 

Последвайте канала на

Калина Христова
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.27 | 13:51

1
Тия нема да отърват дигиталната диктатура и климатичните локдауни ако се вярва на приказката за лека нощ в която вярват :)

Добави коментар

Водещи новини