Климатологът Валентин Симеонов: Необратимите процеси започнаха

  • 25 септември 2023 18:12

  • 8547
  • 9
Климатологът Валентин Симеонов: Необратимите процеси започнаха
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

За да постигнем градус и половина намаляване на температурата на Земята, обещаните промени трябва да са седем пъти по-големи. Самоунищожаваме се. Събитията ми напомнят на Втората световна война. Настъпват промени, които не са плавни, а внезапни – т.нар. повратни точки. Започнал е процесът на повишаване нивото на океана, то е вече с 20 см. по-високо. Амазония може да изчезне до 50 години. Това авторът в платформата „Климатека” Валентин Симеонов в предаването „Лице в лице”по БТВ.

"Климатичните промени са като една метална пръчка. Ако приложите натиск, тя се огъва, но идва момент, в който се чупи. Така е и с климата. Тези стойности, за които алармираме, не са избрани, защото са кръгли, а защото са повратни. Т.е. при достигането на определени стойности, настъпват драстични промени, които са резки и необратими", предупреди той. 

„Ние сами предизвикваме бурите, които ни връхлитат”, изтъкна той.

По думите му парниковият ефект има и положителна страна. „Без парниковите газове температурата на Земята ще е средно 18 градуса. Те са полезни, но в определени граници”, посочи  Симеонов.

Климатолог на НАСА: Това ще бъде най-хладното лято до края на живота ни

Ръководителят на програмата "Климат и енергия" във WWF България  Апостол Дянков добави, че това, което се случва с климата е объркващо.

Според него решението на проблема е в две посоки – да се намали парниковия ефект с намаляване на въздействието на горивата и с умни решения.

Симеонов каза, че се спира нормалното влияние на времето. „Случва се блокиране на зоните с атмосферно влияние и времето на едно място се запазва постоянно, което е необичайно. Друг фактор е високата температура на морската вода. Това загряване образува изпарение, което захранва циклоните”, обясни още климатологът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8547 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
С тези умишлено

2023.09.26 | 02:47

9
Запалени пожари из света няма как да постигнем нещо!И ПАК КАЗВАМ ,,УМИШЛЕНО,, БИЛО С ЛАЗЕР ОТ КОСМОСА ИЛИ С ДРОН ВИНАГИ СЕ ПАЛЯТ МЕСТА КЪДЕТО ПОЧТИ ЧОВЕШКИ КРАК НЕ Е СТЪПВАЛ И ТРУДНО ПРОХОДИМИ ЗА ПОЖАРНА ТЕХНИКА!!!ТОВА ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ НЯМА ДА ВИ ГО КАЖАТ!!! АПОКАЛИПСИСА СЕ ПРЕДИЗВИКВА УМИШЛЕНО И КРАВАРИТЕ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧИТЕ ИЗВРАТЕНИИ ВЪРХУ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА!!!

2023.09.25 | 23:12

8
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

2023.09.25 | 21:59

7
Това го казват от 1980 г. и светът продължава да съществува. Само плашат гаргите с "необратимите" глупoсти.

2023.09.25 | 21:45

6
бий го тока
додо

2023.09.25 | 21:24

5
оБЩО ВЗЕТО ВИНОВНИ ЗА ТОВА СА ЛАКОМИТЕ И НЕНАСИТНИТЕ!

2023.09.25 | 20:57

4
Слава на братска Русия! Путин Радев Митрофанова Лукашенко! Вечна неделима дружба! Слава!

2023.09.25 | 18:42

1
Наистина започнаха...по прическата личи!

2023.09.25 | 20:01

3
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим , филтри и фотошоп ресурс е прекалила.!!!

2023.09.25 | 18:44

2
Преди хиляди години на полюсите е било гора и са пасли динозаври, кой е замърсявал тогава, че е било толкова топло, може динозаврите много да са п,ъ,р,д,е,л,и и да са покачили температурите, един вулкан да изригне и проваля зелените ви простотии за десетилетия.

Добави коментар

Водещи новини