Плановете за развитие на въглищните региони? Не. Планове за развитие на хората

  • 15 август 2023 16:44

  • 1261
  • 1
Плановете за развитие на въглищните региони? Не. Планове за развитие на хората
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правителството се зае с един от най-горещите картофи в държавата, който предишните Териториалните планове за справедлив преход най-сетне са разработени и публикувани.

Забавянето беше голямо, появиха се съмнения дали изобщо ще се появят, но в крайна сметка – ето ги

Това, което прави впечатление е, че са доста амбициозни, залага се на нови технологии, на търсене на инвеститори, а най-важното е, че цялата държава се е ангажирала с това. Особено за регион Стара Загора, защото там заетите във въглищната индустрия са най-много. 

Всъщност въглищните региони имат страхотен потенциал, особено при наличието на толкова много пари, които чакат да бъдат похарчени през  Фонда за справедлив преход, НПВУ, RePowerEU, Restore. И тук дори не изброяваме оперативните програми на ЕС, които също са на разположение. Воля от държавата има, направиха се няколко много важни стъпки в последните два месеца. Нужно е само хората да повярват в потенциала на бъдещето и да приемат идеята за промяна.

Ключов напредък по заварени проблеми и изоставени проекти отчете кабинетът за втория месец на своето управление

Да, най-важни са хората, които са истинският потенциал. Попитайте работодателите, бизнеса - кое е най-важното условие за големите инвеститори, които могат да създадат работни места и вериги с висока добавена стойност? 

Единодушно ще ви отговорят, че най-важен е човешкият капитал. Той е на първо място, следван от терените, енергийната и транспортна свързаност, както и доброто партньорство с държавата (разбирай и готовност да се предложат преференциални условия към потенциалните инвеститори). Оказва се, че имаме всички условия накуп, барабар и с огромни финансови инструменти, които само чакат проекти, за да бъдат задвижени. Затова можем да бъдем оптимисти за тези региони. 

И ролята на държавата, дали с мерки, подкрепящи инвеститорите – изграждане на инфраструктура, определени облекчения; дали с активно търсене на частни партньори, ще бъде голяма. Най-хубавото е, че има воля и тя обединява всички институции, както и местните общности. 

Какво представляват плановете?

Колкото до самите планове, те представят определена визия – визията за декарбонизация на изброените региони, включваща и изграждането на нови индустрии, свързани в една екосистема. Изграждането на нови технологии за съхранение на енергия, паралелно с производство на фотоволтаици, привличането на инвестиции от високотехнологични индустрии от химическата и транспортна промишленост, проектът за водородна долина - всичко това, когато започне да се изпълнява, ще изисква работници. 

Министърът на икономиката: Бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси

И тук е голямото предимство специално на регион Стара Загора, който разполага с високообразована работна сила – машинни оператори и монтажници, квалифицирани производствени работници, умения за работа в промишлена среда. Всички те могат да захранят един нов тип индустрия, който да превърне въглищното сърце на България в нейното ново „зелено“ икономическо сърце. 

Работниците в Кюстендил и Перник ще бъдат ангажирани както в рекултивация на мините, така и през подкрепа за малки и средни предприятия в производство на съоръжения за ВЕИ. Това отново отговаря на уменията, които местните хора притежават, отделно се предлага подкрепа за подсекторите с най-голям местен потенциал – от ВЕИ, лека промишленост, туризъм, до производство на хранителни продукти и напитки и т.н. Част от предложенията включват и създаване на нов индустриален парк. Специално за област Кюстендил се планират и инвестиции за оползотворяване на геотермална енергия за търговски цели и централно отопление. 

Изготвилите Териториалните планове са водени от европейската политика „никой да не бъде изоставен“, именно затова са предприели и хода за създаването на местни комисии за справедлив преход. Защото, за да не изоставиш един регион, не трябва просто да казваш на хората там какво да правят, не можеш да ги изведеш за ръка от едно работно място и да ги „сложиш“ в следващото, трябва да ги попиташ, да ги направиш част от процеса. Тепърва ще следим как точно ще изглеждат тези местни комисии, какви правомощия ще имат, защото към момента Териториалните планове са именно планове, а не проекти. 

Министър Милена Стойчева: 180 млн. лева са предвидени за подкрепа на компаниите да водят зелени политики

Изцяло без въглища?

Прави впечатление в плановете, че се планира запазване на определени мощности, което означава, че не можем току-така да се откажем от въглищата. Сигурността на електроенергийната система на България зависи от тях, виждаме го и напоследък с увеличеното производство на електричество от въглища, което пък балансира увеличеното производство от ВЕИ. Затова е и важно управляващите да не поемат ангажимент за затваряне на мощности. 

Енергийните експерти пък твърдят, че няма да имаме проблем да покрием изискването за 40-те процента ограничаване на емисиите и то по естествен път. Просто ТЕЦ-овете работят когато е икономически изгодно. И може би в близкото десетилетие ще видим точно това – ще има заети в мините и ТЕЦ-овете, които ще се грижат за баланса на енергийната система. Част от тях пък ще рекултивират излезлите от употреба земи и ще преминат в предвиденото държавно предприятие за конверсия. А в същото време около тях ще се създават и изграждат иновативни производства, зелени мощности, системи за съхранение на енергия, цели нови индустрии.

Последвайте канала на

Novini.bg
1261 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.15 | 17:03

1
Правителството закрива тецовете. Все едно заколвате крава, защото са ви обещали безплатно млеко до края на месеца, а после? После, каквото са ви дали ще ви вземат десеторно.

Добави коментар

Водещи новини