Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива

  • 08 август 2023 12:47

  • 441
  • 1
Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива
© Pixabay

Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива, което предизвиква екстремни явления, немислими преди 30 години, предадоха ДПА и Ройтерс, като цитираха учени.

Морският лед около замръзналия континент в момента е на най-ниското си ниво, откакто през 1979 г. започват наблюдения със сателити. 

Зимната гореща вълна през март 2022 г. доведе до покачване на температурите в източната част на Антарктида с близо 40 градуса по Целзий - от около минус 50 градуса до минус 10 градуса. Ако това се беше случило през лятото, щеше да започне топене на повърхността на ледените покривки, което според учените не е наблюдавано никога досега, отбелязва ДПА.

Заради суровата околна среда и отдалечеността на континента има по-малко данни, които недвусмислено да свързват случващото се там с предизвиканите от хората климатични промени, но за изследователите те са очаквани на фона на затопляща се планета.

"Разумно е да се предположи, че горещините в Антарктида, които наблюдавахме, са нещо, което се очакваше заради глобалното затопляне в резултат на изгарянето на изкопаеми горива", казва професор Мартин Зигерт от университета в Ексетър.

"Имаме много научни доказателства, че това е просто едно от събитията, които се случват веднъж на 1000 години...", допълва експертът. "Антарктида страда заради изгарянето на изкопаеми горива и това ще продължава".

Заедно с учени от Великобритания, Чили и Република Южна Африка, професор Зигерт проучва доказателства за екстремни явления в Антарктида. Според него е "почти сигурно", че те ще стават все повече и по-сериозни, ако не се контролират емисиите на парникови газове.

Изследванията им са публикувани в изданието "Frontiers in Environmental Science".

Антарктическият морски лед е спаднал до безпрецедентно ниски нива

Специалистите идентифицират близо дузина начини, по които човешкото въздействие променя Антарктида - от топенето на морския и сухоземния лед, срутването на ледените шелфове, затоплянето на океаните и атмосферата, почти пълното изчезване на морските животни и развитието на неместни видове като мъхове и треви.

Учените са особено загрижени от това, което може да се случи в следващите няколко години заради ефекта на затопляне от природния феномен Ел Ниньо.

"Като човек, който наблюдава това всеки ден, намирам за наистина изненадващо и зашеметяващо да видя, че промените се случват в такъв мащаб", казва д-р Анна Хог от университета в Лийдс.

Според нея ще са необходими векове, за да се възстановят срутените ледени шелфове, ако това изобщо е възможно.

Ако целият лед в Антарктида се разтопи, макар че учените не вярват това да се случи скоро, то нивото на Световния океан ще се повиши с 57 метра.

Екстремни явления като срутване на ледени шелфове или горещи вълни се съчетават с каскадни или мултиплициращи се ефекти, които обхващат целия свят, а и застрашават местни видове.

Озоновата дупка над Южния полюс вече е по-голяма от Антарктида

Екипът от учени призовава да се въведат повече мерки за опазване на околната среда, за да се запазят все по-крехките и изложени на риск екосистеми, допълва БТА. 

Топенето на ледовете може да доведе до по-лесен достъп на корабите, с които пристигат повече хора например, но пък те трябва да внимават повече и да не внасят с обувките си семена, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
441 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.08 | 14:41

1
ами кажете на фащ и другите около тях да спрат да копаят нефт и газ

Добави коментар

Водещи новини