Вятърните паркове на сушата в Германия регистрират сериозен ръст през първото полугодие

  • 18 юли 2023 15:11

  • 493
  • 0
Вятърните паркове на сушата в Германия регистрират сериозен ръст през първото полугодие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Увеличението на броя на вятърните паркове на сушата в Германия продължава и през първата половина на годината, като през периода са били издигнати 331 нови турбини с общ капацитет от около 1,56 гигавата, сочат данни на промишлените асоциации, цитирани от ДПА.

Като се вземат предвид извадените от употреба стари турбини, капацитетът на вятърните паркове през периода расте с 1,32 гигавата или с 50 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година.

При все това за постигането на заложените от правителството цели за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. е необходимо изграждането на вятърни паркове да се ускори, според Германската асоциация по вятърна енергия, предаде БТА.

Над 21% е делът на електроенергията, произведена от вятърни централи в Европа през последното денонощие

Северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн е "отличник" по отношение на новите инсталации, докато Южна Германия изостава, посочват от асоциацията. Дългите процедури по планиране и одобрение, както и липсата на свободни земи, са сред основните проблеми, които бавят новите проекти.

През миналата година германското правителство одобри нови мерки за ускоряване на инсталирането на нови вятърни и соларни мощности, за да постигне климатичните си цели.

Германия иска до 2030 г. до покрива 80 на сто от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници. Вятърните турбини трябва да осигуряват 115 гигавата, което означава, че ежегодно трябва да бъдат инсталирани по 10 гигавата.

Последвайте канала на

Калина Христова
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини