Климатичните промени може да стимулират цъфтежа на планктона

  • 23 юни 2023 21:07

  • 946
  • 0
Климатичните промени може да стимулират цъфтежа на планктона
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Климатичните промени може да са стимулирали цъфтежа на планктона, който пък е причинил смъртта на хиляди риби в южната част на Тайланд, съобщава БТА.

Мъртвите риби са открити по протежението на 3-4-километрова плажна ивица в южната провинция Чумфон, обявиха местните власти.

Експерти от Тайланд обясняват смъртта на водните обитатели с цъфтежа на планктона - естествено явление, което понижава кислорода във водата и води до задушаване на рибите.

Планктонът изработва половината от кислорода, който дишаме

Според тях природни явления като избелване на коралите или цъфтежа на планктона засилват и увеличават честотата си в резултат на глобалното затопляне.

Цъфтежът на планктона се случва един или два пъти годишно и обикновено продължава два до три дни, казват тайландски специалисти. Те са събрали морска вода за по-нататъшна оценка и анализ.

В световен мащаб затоплянето на водата създава все повече притеснения тази година - хиляди мъртви риби изплуваха на плажовете в Тексас, а експертите предупреждават за цъфтеж на водорасли по британското крайбрежие в резултат на повишаването на температурата на морето.

Световните температури на морската повърхност през април и май бяха най-високите, откакто се води статистика за тези месеци, сочат данните на Метеорологичната служба на Великобритания.

"Независимо дали става въпрос за Австралия, за Големия бариерен риф, или дори за места в Англия, където се наблюдават доста големи горещини в момента, това ще бъде пагубно за тези местни екосистеми", казва Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от университета на Нов Южен Уелс, Австралия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини