МАЕ призова енергийната ефективност да бъде повишена двойно, за да бъдат постигнати климатичните цели

  • 07 юни 2023 22:23

  • 390
  • 4
МАЕ призова енергийната ефективност да бъде повишена двойно, за да бъдат постигнати климатичните цели
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Енергийната ефективност трябва да бъде повишена два пъти до 2030 г., за да бъдат постигнати климатичните цели, призова днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от БТА.

Повишаването на енергийната ефективност ще даде възможност да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и същевременно ще гарантира повишаването на сигурността и достъпността на енергийните доставки. Това обяви МАЕ на конференция, която се провежда във Версай край Париж.  

"Ако напредъкът при постигането на енергийна ефективност се повиши от 2,2 на сто годишно в момента до 4 на сто през 2023 г., то това би могло да доведе до решително намаляване на вредните емисии на парникови газове", според доклад на агенцията, огласен на форума. 

Рекордно висока температура на повърхността на океаните

Освен това повишаването на енергийната ефективност създава работни места, води до намаляване на разходите за енергия, до ограничаване на замърсяването на въздуха и на зависимостта на държавите от вноса на изкопаеми горива.

"Днес наблюдаваме силен тласък на (усилията за повишаване на - бел. ред) енергийната ефективност", заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол. 

"Държави, на които се пада над 70 на сто от световното потребление на енергия, предприеха нови или по-ефективни политики, откакто глобалната енергийна криза започна преди повече от година", допълни Бирол. 

В конференцията, организирана от МАЕ, участват представителите на правителствата на над 30 страни и главните изпълнителни директори на повече от 40 корпорации. 

Мая Йорданова
390 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.06.07 | 22:42

1
Тооолкова вредни и опасни са тези перки

2023.06.08 | 05:51

4
на горния две перки му порят задника всяка вечер, затова квичи толкова. а защо им дава? ами за пари...

2023.06.08 | 00:01

2
Няма никви климатични цели, всичко е за стригане на овцете до безкрай.

2023.06.08 | 00:03

3
Да, това е нещо като войната срещу терористите на краваря.

Добави коментар

Водещи новини