Заместник-министър Ренета Колева: Всички от системата на МОСВ носим професионална отговорност, но и лична грижа за опазването на околната среда

  • 04 юни 2023 16:27

  • 505
  • 3
Заместник-министър Ренета Колева: Всички от системата на МОСВ носим професионална отговорност, но и лична грижа за опазването на околната среда
© Булфото (архив)

“С всички колеги от Министерството и структурите му носим отговорността си, но не само професионално, а и в лично качество за това как да се грижим, как да съхраняваме околната среда. В нашите ръце е и как да учим деца и поколенията напред.” Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която откри първата от редица инициативи, с които Министерството на околната среда отбелязва Световния ден на околната среда - 5 юни.

“Тук съм не само в качеството си на заместник-министър, а като колега, гражданин и родител, загрижен за това какво оставяме след себе си, в какво състояние ще завещаем планетата на нашите деца”, каза зам.-министър Колева. Тя поздрави организаторите от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за отговорността, с която работят, и че следват мисията си “с много отговорности и предизвикателства”.

“Тук съм и за да благодаря на всички вас, които приемате каузата и отговорността за това да полагаме грижи и да учим нашите деца. Учим тях, а те след това прилагат тези знания и върху нас, защото, ние в ежедневието си сме обременени. Но децата са тези, които ни показват правилната посока, защото са млади, креативни, интуитивни и загрижени”, каза още Ренета Колева.

Събитието, организирано в партньорство с Театрална къща „Мариета и Марионета“ събра десетки деца и техните родители в неделя в Зоологическа градина – София.

Зам.-министър Колева изгледа музикално-театралния спектакъл, придружавана от дъщеря си Карина, която е на 5 години, но вече е на твърдото мнение, че мястото на отпадъците не е на улиците, което създава и съществен риск за животните.

Зам.-министър Колева покани присъстващите да се включват в кампанията на МОСВ “Да сложим точка на замърсяването!”, като отбеляза, че не само чрез почистването проблемът ще бъде решен. “Истината е, че усилията ни трябва да бъдат концентрирани в това да не допускаме замърсяване на средата в която живеем”, добави тя.

И.д. изпълнителен директор на ИАОС Росалина Инджиева приветства гостите, като каза, че подобно събитие се прави за втора поредна година, но стремежът е да се превърне в традиция. “Дано всяка година срещайки се тук, ние да отчетем постигнати резултати и да сме по-обединени в усилията си в опазването на околната среда”, каза тя.

Има план за превръщането на ЕС в технологичен лидер при опазването на околната среда

“Нека сме по-устремени, да бъдем по-обединени в усилията и да успеем да предадем смисъла на нашата кауза на тези, които днес са деца, за да ни донесат едно по добро утре”, добави Инджиева.

Присъстващите на празника гледаха обичаните от децата герои на Мечо, Прасчо, Зайо и на специалния помощник на екипа на ИАОС в опазването на околната среда героя Супер Еко. Детска вокална група „Усмивка“ от с. Бусманци поздрави гостите с песни. Сред целите на събитието, организаторите си поставят, съчетавайки театъра и музиката най-малките да научат по забавен начин важни и интересни факти за българската природа и какво може да направи всеки от нас, за да я съхрани.

 

Novini.bg
505 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Milli

2023.06.05 | 02:16

3
Горещи момичета ви очакват на - --- - Sexy18.pw

2023.06.04 | 16:40

1
хората пазете, а не околната среда

2023.06.04 | 19:04

2
много си глупав.

Добави коментар

Водещи новини