Половината от големите езера по света пресъхват

  • 19 май 2023 20:44

  • 982
  • 1
Половината от големите езера по света пресъхват
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повече от половината големи езера по света пресъхват, съобщават световните агенции, позовавайки се на научно изследване.

Процесът се наблюдава от началото на 90-те години, а причините са климатичните промени, производството на електричество, консумацията на питейна вода. 

Международен екип от учени е установил, че някои от най-значимите водни резервоари в света - от Каспийско море между Европа и Азия до езерото Титикака в Южна Америка, губят около 22 гигатона вода на година за последните три десетилетия. Това е 17 пъти повече вода, отколкото се съдържа в езерото Мийд в САЩ, най-големият воден резервоар в САЩ.

Следващите пет години ще са най-горещият период в историята

Фанфан Яо, хидролог от университета във Вирджиния и водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Сайънс", каза, че 56 процента от пресъхването на големите езера се дължи на глобалното затопляне и човешката дейност, като повишаването на температурите е по-значимият фактор.

Според Яо сухите региони ще станат още по-сухи заради климатичните промени, а влажните зони ще станат още по-влажни, но ще има значителни загуби на вода дори във влажните зони. 

Състоянието на почти 2000 големи езера е проучено посредством сателити, климатични и хидрологични модели. Резултатите показват, че неразумната консумация, промените в количествата на дъждовете, утаяването, повишаването на температурите са понижили нивото на езерата. 

53 процента от езерата са намалили обема си между 1993 и 2020 г. 
Около 2 млрд. души, живеещи в района на пресъхващи езера, са пряко засегнати . Много други региони ще бъдат засегнати в следващите години.

Учените и активистите предупреждават за необходимостта глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 градуса по Целзий, за да се избегнат катастрофални последици. Планетата вече е по-топла с 1,1 градус по Целзий, съобщава БТА. 

Изследването подчертава, че неразумната човешка дейност е довела до пресъхването на Аралско море в Централна Азия и Мъртво море в Близкия Изток. Езера в Афганистан, Египет и Монголия са засегнати от повишението на температурите, водещо до високи нива на влажност в атмосферата.

Една четвърт от езерата са увеличили обема си. Често това е следствие от изграждането на язовири в отдалечени региони като Тибетското плато. 

Мая Йорданова
982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.05.20 | 14:48

1
❤️Играя нова ceкс игра 18+) Не мога да се справя с нея, много трудно) Кой е играл, помогнете ми ➤ Ja.cat/xgams

Добави коментар

Водещи новини