Иван Хиновски (председател на Българския енергиен и минен форум) : Ядрената енергетика и ВЕИ трябва да се развиват паралелно

  • 15 май 2023 00:26

  • 648
  • 0
Иван Хиновски (председател на Българския енергиен и минен форум) :  Ядрената енергетика и ВЕИ трябва да се развиват паралелно
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) трябва да се развиват паралелно". Това каза председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски по време на днешната дискусия на тема "Геополитика и енергетика", организирана от сдружението с нестопанска цел клуб „Сенатор“, в столичния хотел "Хемус", предаде БТА.

По думите му и ВЕИ и атомната енергетика имат своите предимства и недостатъци.

"Двете технологии могат да работят в синергия, особено след излизането на пазара на малките модулни реактори. Малките модулни реактори, плюс ВЕИ, е перфектна комбинация“, изтъкна Хиновски.

"Геополитическото разпределение на технологичните влияния в ядрената енергетиката в момента е към постепенен отказ от руските ядрени технологии. За сметка на това има повишение на интереса към американските технологии. Има бум на южнокорейските технологии", посочи още Хиновски. Той даде като пример успешния южнокорейски проект APR (ЕйПиАр) 1400, който се реализира в Абу Даби, както и договора на Южна Корея с Полша за изграждането на два ядрени блока там. Другият ядрен играч е Франция", добави Хиновски.

"Интензивни ядрени програми са изработили Унгария, Турция, Полша, Чехия, Словакия, Египет, Абу Даби, Саудитска Арабия, РЮА, Аржентина", посочи още енергийният експерт.

"От мрежова гледна точка ядрената енергетика дава предсказуемост на производството на електроенергия. От гледна точка на околната среда, тя е беземисионна", коментира Хиновски. Затова, според него, ядрената енергетика има бъдеще.

"Геотермалната енергия е на най-евтината произведена енергия", допълни Хиновски, позовавайки се на световно проучване. На следващо място е енергията, произведена от фотоволтаици и ядрената. „Ядрената енергия е съпоставима с тази от фотоволтаиците. Затова казвам, че имат бъдеще двете в синергия", коментира председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

ЕС е спестил милиарди благодарение на ВЕИ

Валери Зайцев
648 0

Свързани новини

Водещи новини