Опасност от тропически болести в Европа

  • 11 май 2023 14:27

  • 1030
  • 0
Опасност от тропически болести в Европа
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германски учени предупреждават, че тропическите болести, пренасяни от насекоми, могат да създадат риск за хората в Европа в бъдеще, дори и при умерено повишаване на температурите заради климатичните промени, предаде ДПА.

Проучване на изследователи от университета "Гьоте" във Франкфурт показва, че заради затоплянето насекомите от тропическите и субтропическите райони ще се чувстват все по-добре в Европа, пише БТА.

Азиатският тигров комар е сред тези, които могат да пренасят инфекциозни заболявания. Той разпространява вирусите на денга, жълта треска или зика. 

Комарите произхождат от Южна и Югоизточна Азия, но заради повишаването на температурите в световен мащаб вече могат да бъдат открити в части от Централна Европа. Ларвите им се развиват по-бързо, когато е топло.

Ето какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса

Изследователският екип, ръководен от биолозите Сара Кунце и Свен Климпел, използва тигровия комар, за да изчисли как подходящите за това насекомо местообитания ще се разпространят в Европа в зависимост от температурите. 

На втория етап от проучването специалистите изследват как различните температури влияят върху предаването на патогените.

Те констатират, че дори глобално повишаване на температурата да е с по-малко от два градуса по Целзий в бъдеще в почти всички части на Европа ще преобладават климатични условия, благоприятстващи предаването на инфекциозните болести.

Учените смятат, че е от съществено значение лекарите да бъдат обучени по отношение на ваксинацията, диагностиката и терапията на инфекциозните тропически болести.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1030 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини