1/4 от Европа е страдала от засушаване на почвата в началото на април

  • 21 април 2023 17:35

  • 944
  • 0
1/4 от Европа е страдала от засушаване на почвата в началото на април
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над една четвърт от европейския континент и средиземноморския басейн са страдали от засушаване на почвата в началото на април, според сателитни данни на европейската програма "Коперник", цитирани от БТА. 

Според данните 28,65 процента от площта, изследвана от Европейската обсерватория за сушите (EDO) - от Европа до Турция и Кавказ, както и крайбрежието на Магреб - е страдала от засушаване от 1 април до 10 април 2023 г.

Основните засегнати области са Скандинавия, Ирландия, Северна Полша, Испания, Турция и западните брегове на Черно море, както и Северен Магреб и Кавказ.

Водните запаси на Испания са намалели драстично

Общо 25 процента от наблюдаваната площ е с недостиг на почвена влага, обикновено в резултат на липса на дъжд, а 3,57 процента е с "аномалия в развитието на растителността" - състояние на повишена тревога. 

Този стрес за растителността - синоним на значителни загуби за селското стопанство, се наблюдава главно в Магреб, части от Южна Испания, Централна Ирландия и Турция.

Делът на твърде сухите територии е относително стабилен в сравнение с март.

Анализът на данните показва, че в началото на април 8,6 процента от изследваната площ се е върнала към нормалното си състояние след епизод на засушаване.

"Комбинираният индекс на засушаване" е актуализиран през март от "Коперник" и точно сравнение с предишни години, включително с 2022 г., която беше белязана от исторически горещини и суши, не е било налично веднага.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини