Със завръщането на Ел Ниньо светът може да се сблъска с рекордни температури през 2023 г

  • 20 април 2023 23:00

  • 4990
  • 0
Със завръщането на Ел Ниньо светът може да се сблъска с рекордни температури през 2023 г
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

През 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов среден температурен рекорд, за което ще допринесат климатичните промени и очакваното завръщане на метеорологичното явление Ел Ниньо, заявиха климатолози, цитирани от БТА.

Климатичните модели сочат, че след три години под влиянието на климатичния модел Ла Ниня в Тихия океан, който обикновено понижава леко глобалните температури, по-късно тази година светът ще се върне към Ел Ниньо, по-топлия му аналог. 

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад покрай екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана.

Ето какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса

Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. Дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г. все още не е известно, но според мен е по-вероятно да стане", заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник".

Климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможност за развитие на силно влияние на Ел Ниньо в края на годината, казва Буонтемпо.

Най-горещата година в световен мащаб досега е била 2016 г., която съвпада със силно влияние на Ел Ниньо, въпреки че изменението на климата е подхранвало екстремните температури дори в години без присъствие на това явление.

"Ако Ел Ниньо продължи да се развива, има голям шанс 2023 г. да е по-гореща и от 2016 г., като се има предвид че светът продължава да се затопля, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива", заяви Фридерике Ото, лектор в Института "Грантъм" в Лондон.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4990 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини