Австралия сключи споразумение, за да принуди замърсяващите предприятия да ограничат емисиите си

  • 27 март 2023 14:20

  • 189
  • 0
Австралия сключи споразумение, за да принуди замърсяващите предприятия да ограничат емисиите си
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

След десетгодишни откази австралийското правителство сключи днес окончателно споразумение за климата, което ще принуди най-големите замърсители в страната да намалят емисиите си, предаде АФП, цитирана от БТА.

Документът предвижда 215-те най-силно замърсяващи околната среда обекта в Австралия като каменовъглените мини и газовите електроцентрали да свиват нетните си емисии с по 5 процента годишно до 2030 г.

Изкопаемите горива и експлоатацията на мините са гръбнакът на австралийската икономика и през последните години опитите да се намали замърсяването с карбон срещаха спънки заради остри политически борби.

Левоцентристкото правителство стигна до това споразумение след дълги седмици преговори с партия "Австралийските зелени".

Австралия най-сетне се съобразява с поетите ангажименти след "десетгодишни откази, забавяне и бездействие", заяви премиерът Антъни Албанезе.

Страната се задължава да намали емисиите си с 43 на сто до края на 2030 г. и това ще позволи да се отстранят от атмосферата към 200 милиона тона въглерод, прогнозира правителството.

Очаква се текстът да бъде внесен тази седмица в парламента и да влезе в сила на 1 юли.

Първоначално скептични, "Зелените", чиято подкрепа е необходима за прокарване на текста в Сената, приеха да подкрепят плана, след като склониха правителството да определи строг таван за емисиите.

Така предприятията всяка година ще трябва да намаляват количеството изхвърляни вредни вещества.

Някои защитници на околната среда заявиха, че то ще бъде намалено прекалено малко, докато австралийската минна индустрия предупреди, че новата политика може да доведе до масова безработица.

В ЕС се разбраха за въглеродните емисии

 

Валери Зайцев
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини