Иновация на гръцкия остров Алонисос с цел премахване на пластмасовите бутилки

  • 21 март 2023 21:39

  • 1433
  • 1
Иновация на гръцкия остров Алонисос с цел премахване на пластмасовите бутилки
© Getty (архив)

Започна нов иновативен екологичен проект на гръцкия остров Алонисос, при който се използва питейна вода от чешмата, за да се реши проблемът със замърсяването с пластмасови бутилки, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

По пътя на устойчивост и устойчиво развитие община Алонисос си сътрудничи с многофункционалната организация Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath) в рамките на нов пилотен проект.

„През 2015 г. община Алонисос проправи пътя за намаляване на употребата на найлонови торбички в местните общности в цялата ни страна. Сега си поставяме нова важна цел – драстично да намалим употребата на пластмасови бутилки, което ще доведе до нови стандарти в устойчивостта на туристическите дестинации“, заяви кметът на Алонисос Петрос Вафинис.

В рамките на инициативата бяха инсталирани 22 филтъра за обратна осмоза в домове, училища, общински сгради, хотели и ресторанти. Целта е да се намали употребата на пластмасови бутилки и да се направят заключения за формулирането на нов иновативен модел, който може да се приложи и на останалите гръцки острови.

В Гърция използването на бутилирана вода, особено през летните месеци, рязко увеличава употребата на пластмаса и количеството отпадъци, с които много острови не са в състояние да се справят. Базата данни на Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath) отразява мащабите на проблема. От отпадъците, открити по морското дъно и плажовете, 25 процента са бутилки от бутилирана вода – факт, който не остава незабелязан от посетителите на Гърция.

„Надяваме се, че Алонисос ще послужи за пример на останалите острови“, каза ръководителят на проекта от името на Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath), Йоргос Сарелакос, тъй като Алонисос е уникален пример в областта на предотвратяването на отпадъците чрез тези пилотни действия.

Количеството пластмаса в океаните може да се утрои до 2040 г., показа изследване

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.22 | 07:23

1
иновация било цедена пикня и рециклирани лайна

Добави коментар

Водещи новини