Морски топлинни вълни обхващат океанското дъно около Северна Америка

  • 17 март 2023 23:01

  • 7577
  • 1
Морски топлинни вълни обхващат океанското дъно около Северна Америка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Топлинни вълни, които се разгръщат на дъното на океана, могат да бъдат по-интензивни и по-продължителни от тези на морската повърхност, установи изследване, цитирано от БТА.

Екип от учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (НОАА) на САЩ са извършили първата оценка на морските топлинни вълни по континенталните шелфове на Северна Америка. Те са установили, че дънните топлинни вълни са с 0,5 до 3 градуса по Целзий по-топли от нормалните водни температури и могат да продължат повече от шест месеца - много по-дълго от топлинните вълни на повърхността.

„Ние просто не разполагаме с достатъчно инструменти по дъното на континенталните шелфове на океана“, казва съавторът на изследването Дилън Амая, климатолог от НОАА, и добавя: „Океанът е нещо мощно, той унищожава инструментите, които сме държали във водата твърде дълго време“.

Повърхностните топлинни вълни се регистрират от спътниците и те могат да доведат до огромни цъфтежи на водорасли. Никой обаче не подозира за дънните морски топлинни вълни, докато не се появят последиците от тях, засягащи дънни видове като омари и раци, които са обект на промишлен риболов, казва Амая.

Антарктическият морски лед за втора поредна година поставя рекорд за топене

При изследването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, са използвани компютърни модели на океана, за да се анализират топлинните вълни на морското дъно. Учените установиха, че понякога морската топлинна вълна може да засегне едновременно повърхността и дъното на океана, докато топлинните вълни на дъното на океана могат да се появяват и самостоятелно. Океанът е абсорбирал около 90 % от излишната топлина от глобалното затопляне, като средната му температура се е увеличила с около 0,9 градуса по Целзий през последното столетие. Морските топлинни вълни са зачестили с около 50% през последното десетилетие.

„Все още не е ясно е дали изменението на климата влияе толкова силно на дънните топлинни вълни, колкото на повърхностните“, казва Амая.

Предишни дънни морски топлинни вълни са унищожили популации от тихоокеанска треска (Gadus macrocephalus) и снежен рак (Chionoecetes opilio). „Популацията на тихоокеанска треска в Аляския залив е намаляла със 75% след голямата морска гореща вълна през 2015 г.“, казва Майкъл Якокс от Югозападния научен център по рибарство на НОАА. По думите му по-топлата вода увеличава енергийните нужди на видовете, като същевременно намалява количеството на плячката им, което води до забавяне на цикъла им на възпроизвеждане.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 23:10

1
Ще мрат

Добави коментар

Водещи новини