Откриха скали от пластмаси на отдалечен остров

  • 15 март 2023 22:43

  • 6563
  • 3
Откриха скали от пластмаси на отдалечен остров
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Геологията на бразилския вулканичен остров Триндаджи е очаровала учените от години, но откриването на скали, изградени от пластмасови отпадъци, в това отдалечено убежище за костенурки, предизвиква тревога, съобщава БТА.

Разтопена пластмаса се е преплела със скалите на острова, разположен на 1140 км от югоизточния щат Еспириту Санту, което според изследователите е доказателство за нарастващото влияние на човека върху геоложките цикли на Земята.

„Това е нещо ново и ужасяващо едновременно, защото замърсяването е засегнало и геологията“, казва Фернанда Авелар Сантус, геолог от Федералния университет на Парана. Сантус и нейният екип провеждат химически тестове, за да установят какъв вид пластмаси се намират в скалите, наречени „пластигломерати“, защото са изградени от смес от седиментни гранули и други скални отломки, свързани чрез полимери.

Европейски зелен пакт: ЕК предлага нови правила за целия ЕС относно опаковките

„Установихме, че замърсяването идва главно от риболовни мрежи, които са много често срещан отпадък на остров Триндаджи“, каза Сантус.

„Мрежите се влачат от морските течения и се натрупват на брега. Когато температурата се повиши, пластмасата се разтопява и се интегрира в естествените материали на плажа“, каза тя.

Остров Триндаджи е едно от най-важните в света места за опазване на зелените костенурки (Chelonia mydas), които пристигат там с хиляди всяка година, за да снесат яйцата си. Единствените хора на Триндаджи са моряци от бразилския морски флот, които поддържат военна база на острова и се грижат за гнездящите костенурки.

„Мястото, където открихме тези проби от пластмаса, е в близост до плажовете, на които зелените костенурки снасят яйцата си“, казва Сантус.

Откритието повдига въпроси за наследството на хората върху планетата Земя.

„Говорим толкова много за антропоцена и това е именно той“, казва Сантус. „Антропоцен“ е предложено от учени название на геоложка епоха, определена от влиянието на хората върху геологията и екосистемите на планетата. „Замърсяването, боклукът в морето и пластмасата, изхвърлена неправилно в океаните, се превръщат в материал, който се запазва в геоложката история на Земята“, уточнява Сантус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6563 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Sss

2023.03.16 | 03:53

3
E bese dobre ama sega ne
Баба гицка

2023.03.16 | 00:52

1
Боже, като си спомня през комунизма колко много и се радвахме, а като деца рисувахме,фабрики с пушешти коминчета и учителките ни казваха,че те са пътят към светлия комунизъм!!!!!!!!!!!!!

2023.03.16 | 01:18

2
едва ли помниш нещо дърт промит мозък , ето ти светела демокрация - инфлация и бубулечки в храната .....

Добави коментар

Водещи новини