Лондон предлага на шофьорите до 5000 лири, за да бракуват старите си автомобили

  • 04 февруари 2023 21:42

  • 1416
  • 2
Лондон предлага на шофьорите до 5000 лири, за да бракуват старите си автомобили
© Getty (архив)

Лондон въведе нова схема, която ще предложи на шофьорите до 5000 лири, за да бракуват или осъвременят колата си, така че да отговарят на строгите нови правила за нивата на вредни емисии, които автомобилите могат да отделят. Новите разпоредби на практика ще забранят на стотици хиляди по-стари превозни средства да влизат в града, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Правителствената агенция Транспорт за Лондон, която също отговаря за автобусите и метрото в града, реши да разшири лондонската зона с ултраниски емисии, за да стане въздухът в британската столица по-чист.

Средствата, които ще бъдат отпускани на хората, за да предадат за скрап своите стари автомобили, ще бъдат осигурени от фонд с размер от 110 милиона лири. Той ще осигури безвъзмездни плащания на кандидатите с ниски доходи, както и на такива, получаващи обезщетения за инвалидност, чийто превозни средства не отговарят на новите изисквания на зоната с ултраниски емисии.

Новите правила ще засегнат голям брой от по-старите автомобили, чиито собственици живеят в определяния като зона със свръхниски емисии район. Все пак има възможност старите автомобили да бъдат съвместими с новите изисквания, но в много от случаите подобно осъвременяване ще струва на собствениците им повече, отколкото самото превозно средство.

Зоната обхваща значителна площ от региона Голям Лондон (включващ Лондонското сити и 32 лондонски квартала), като в нея попадат 29 квартала: от Хорнчърч на изток до Хейс на запад, и от Епсъм на юг до абатството Уолтъм на север.

Ограниченията на нискоемисионната зона важат 24 часа в денонощието и през всеки ден от годината, с изключение на Коледа, 25 декември.

Шофьорите, които правят кратки пътувания в новата зона с превозно средство, което не отговаря на стандартите за отделяни емисии, ще бъдат таксувани с 12,5 лири на ден. Това разпореждане важи и за жителите на кварталите, които попадат в зоната.

Критиците на решението обаче казват, че така просто ще бъдат взети парите на хората, а според таблоида "Дейли експрес" до 100 000 автомобила ще трябва да бъдат бракувани.

Въпреки че класическите автомобили, на възраст над 40 години и регистрирани като антики, са освободени от заплащане на таксите, има опасения, че по-нови "класики" ще бъдат бракувани.

За да преминават свободно през зоната със свръхниски емисии превозните средства трябва да покриват най-малко екологична категория Евро 3 за мотоциклети, мотопеди, моторизирани триколки и четириколки, Евро 4 за бензинови автомобили, ванове, микробуси и други специализирани превозни средства и Евро 6 за дизелови автомобили, ванове и микробуси и други специализирани превозни средства.

Съгласно схемата за бракуване кандидатите с автомобил или ван, достъпен за инвалидни колички, могат да получат до 5000 лири, докато шофьорите на стандартен автомобил могат да получат до 2000 лири, за да бракуват автомобила си. Мотоциклетистите също могат да получат до 1000 лири за бракуване на мотора си.

Кандидатите имат и възможност да получат комбинация от парични средства в брой и годишни карти за превоз в градския транспорт.

С най-съвременна и екологична технология се почиства пистата на летище София

Валери Зайцев
1416 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.05 | 12:38

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.04 | 22:22

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 3600 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини