Природозащитници в Германия протестират срещу новия терминал за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен

  • 11 януари 2023 14:26

  • 327
  • 2
Природозащитници в Германия протестират срещу новия терминал за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Германска екологична група подаде жалба срещу лиценза за експлоатация на нов плаващ терминал за втечнен природен газ (ВПГ) във Вилхелмсхафен, като се аргументира, че изхвърлянето на хлор е вредно и германските климатични цели могат да бъдат изложени на риск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Залагайки поредното препятствие пред усилията на правителството да намали зависимостта на Германия от руската енергия, "Дойче Умвелтхилфе" (Deutsche Umwelthilfe) обяви в жалба до търговския регулатор в провинция Долна Саксония, че лицензът трябва да приключи през 2032 г., а не през 2042 г.

Организацията възразява срещу изхвърлянето на големи количества вреден за околната среда хлор, използван за почистване на кораба за регазификация "Хьог Есперанца" (Hoegh Esperanza), управляван от "Унипер" (Uniper).

Плаващият терминал за съхранение и регазификация, пуснат в експлоатация в пристанището на Северно море през декември, има капацитет от около 165 000 кубични метра втечнен природен газ. Той беше нает от германското правителство, което се опитва да намери алтернатива на руския природен газ, чиито доставки бяха прекратени в края на лятото.

Жалбата идва на фона на сблъсъци между полицията и протестиращи, които се противопоставят на разширяването на открита мина за лигнитни въглища, подчертава нарастващото напрежение около политиката на Берлин относно климата.

Еколозите казват, че климатичните цели са пренебрегнати по време на енергийната криза, причинена от руската инвазия в Украйна миналата година, което наложи връщане към по-замърсяващи горива.

"Не трябва да има компромиси за сметка на екологията при одобряване на инсталации за втечнен природен газ", казва управляващият директор на "Дойче Умвелтхилфе" Саша Мюлер-Крайнер, добавяйки, че множество постоянни лицензи за проекти за изкопаеми горива биха застрашили целите на Германия в областта на климата. "Трябва да е ясно, че спазването на Парижкото споразумение за климата не подлежи на преговори. Продължителността на живота на ВПГ терминала трябва да бъде ограничена до максимум десет години."

Британски природозащитници блокираха достъпа до пристанище Дувър

 

Валери Зайцев
327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Новини бг

2023.01.17 | 06:46

2
Инвазия има само във психиатрично болните ви глави.

2023.01.17 | 06:46

1
Хнвввв

Добави коментар

Водещи новини